Μετά τις τελευταίες πληροφορίες για κατάπαυση του πυρός ο ισραηλινός στρατός ήρε όλους του περιορισμούς για τους Ισραηλινούς που κινούνται στη συνοριακή γραμμή. Η κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη Eurovision στο Τελ Αβίβ και ο νέος κύκλος βίας έχει κοστίσει τη ζωή και πάλι σε δεκάδες ανθρώπους και από τις δυο πλευρές, ενώ πάνω από 260 φέρεται να έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 700 πυραύλους με στόχο το Ισραήλ και το θέμα απασχόλησε και τα ΗΕ. Ο Στέφαν Ντούγιαριτς, εκπρόσωπος τύπου του ΓΓ των ΗΕ δήλωσε σχετικά:

«Ο ΓΓ των ΗΕ απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να επιστρέψουν στη συμφωνία των τελευταίων μηνών».

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ ενώ αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στη νέα έξαρση της βίας, ο Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας Μεχεμέρ Αμπου Σέντα, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) δήλωσε ότι «ο σπουδαιότερος στόχος για τον τελευταίο γύρο της κλιμάκωσης ήταν να υποχρεωθεί το Ισραήλ να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην οποία προχώρησε πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ (σημ. 9 Απριλίου) και η οποία συνήφθη με τη βοήθεια της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΕ».

Τα προσκόμματα που φέρει το Ισραήλ

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πολιτικό επιστήμονα το Ισραήλ είχε προχωρήσει και πάλι σε αποκλεισμό περιοχών αλιείας καθώς και στο πάγωμα της οικονομικής ενίσχυσης των Παλαιστινίων από το Κατάρ. Ο Στέφαν Ντούγιαριτς επισημαίνει:

«Η τελευταία κλιμάκωση το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η χειρότερη από το 2014. Ευτυχώς ακολουθώντας μια σειρά συμφωνιών με την Αίγυπτο, το Κατάρ και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καταφέραμε να συμφωνήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός».

Η αντιπαράθεση των δυο πλευρών είχε οξυνθεί ιδιαίτερα τον περασμένο Μάρτιο και τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν παρενέβη η Αίγυπτος για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως ήταν και πάλι εύθραυστη. Εάν τώρα τηρηθεί η τελευταία συμφωνία, μετά τη νέα έξαρση βίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα τηρηθεί είναι μάλλον αμφίβολο.

Facebook Comments