Εικόνα επιδείνωσης εμφανίζει και σήμερα η αγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία ξεκίνησε χθες με αφορμή τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, την στιγμή που αποδόσεις στα ισπανικά και τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα πλησιάζουν τα ιστορικά χαμηλά, με τους επενδυτές να εκφράζουν ξεκάθαρα την επιφυλακτικότητά τους στις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα. Παράλληλα, “σύμμαχος” στις πιέσεις που δέχονται οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι είναι και η επιδείνωση των ιταλικών spreads, καθώς όπως απέδειξε και το τελευταίο 12άμηνο, η πορεία της αγοράς ομολόγων των δύο χωρών παραμένει “στενά” συνδεδεμένη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,74%, μετά το +3,5% χθες, και διαμορφώνεται στο 3,499% έχοντας πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο το οποίο ήταν μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά. Στο 2,441% με άνοδο 3,34% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μετά την άνοδο κατά 4,5% που σημείωσε χθες, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης σημειώσει τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι επενδυτές είναι πλέον βλέπουν πως οι προειδοποιήσεις των αναλυτών για τον δημοσιονομικό κίνδυνο εν όψει εκλογών λόγω προεκλογικών παροχών επιβεβαιώνονται. 

Η αβεβαιότητα για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων και κυρίως για την “εγγύηση” των πλεονασμάτων με 5,5 δισ. ευρώ από το “μαξιλάρι” ασφαλείας, αποτελεί, όπως εξηγούν, το μεγάλο “θέμα” γύρω από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ενώ δεν αποκλείουν τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο το αμέσως επόμενο διάστημα – εάν επιμείνουν η επιδείνωση του κλίματος και η αβεβαιότητα – μπορεί να οδηγηθούν σε αναβολή καθώς οι μακροπρόθεσμοι real money επενδυτές μπορεί να θέσουν τους ελληνικούς τίτλους εκτός των ραντάρ τους.

Η UBS – η οποία μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε τα ελληνικά ομόλογα “τα αστερία των αποδόσεων διεθνώς” – γύρισε σε επιφυλακτική την στάση για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών τίτλων, δίνοντας μάλιστα σύσταση sell για όλα τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μετά το 2020. Ένας λόγος που οδήγησε σε αυτή την προσεκτική πλέον στάση της, όπως τόνισε, είναι η διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη χώρα οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments