Η Morgan Stanley με νέα έκθεσή της, επισημαίνει στους επενδυτές μέσα από νέα έκθεσή της πως η εντυπωσιακές αποδόσεις που σημειώνουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τα τις αρχές περίπου του έτους, δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έχουν ενισχυθεί φέτος, με την αγορά να αποτιμά ταχύτερη επίλυση του προβλήματος της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου, ωστόσο οι μετοχές δεν αποτιμούν την διαφοροποίηση που υπάρχει στην εξυγίανση των ισολογισμών μεταξύ των τραπεζών μεμονωμένα.

Έτσι, η Morgan Stanley προχωρά σε μείωση της σύστασή της για την Alpha Bank σε underweight από equal-weight, τονίζοντας πως η αγορά είναι υπεροβολικά επικεντρωμένη στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, CET1 ο οποίος είναι ο υψηλότερος στον κλάδο.

Παράλληλα, υποβαθμίζει και την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε underweight, καθώς όπως σημειώνει, “οι επιλογές για την τράπεζα είναι περιορισμένες”.

Εν τω μεταξύ, για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα τονίζει πως και οι δύο μπορούν να επιτύχουν NPEs κάτω του 10% το 2021 με κόστος στα ενσώματα ίδια κεφάλαια το οποίο ωστόσο είναι διαχειρίσιμο λόγω των ανώτερων δεικτών κάλυψης που διατηρούν οι δύο τράπεζες. Έτσι, προχωρά στην αναβάθμιση και των δύο τραπεζών σε overweight από equal-weight.

Η Morgan Stanley συμπεριλαμβάνει τις τιτλοποιήσεις στην αξιολόγησή της, όπως επισημαίνει, μετά την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης από την Eurobank και τα παραδείγματα που υπάρχουν από την Ιταλία. Ωστόσο, τονίζει, δεν αναμένεται να επωφεληθούν όλες οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με την ανάλυση των ισολογισμών τους να δείχνει ότι οι απώλειες από τα NPEs θα διαβρώσουν γρήγορα τον υψηλό δείκτη CET1 για όποιες τράπεζες  δεν έχουν επαρκείς προβλέψεις για  τα NPEs.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments