Στα 123 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη EBITDA του ομίλου ΕΛΠΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενώ τα καθαρά κέρδη στα 37 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ένα ακόμη τρίμηνο με θετικές επιδόσεις παρά την αρνητική επίδραση των διεθνών περιθωρίων διύλισης που σημείωσαν μεγάλη υποχώρηση.

“Η ευελιξία των μονάδων διύλισης στην κατεργασία πολλών τύπων αργού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων, καθώς επέτρεψε τη διατήρηση σημαντικής υπερ-απόδοσης σε σύγκριση με τα περιθώρια σύνθετων διυλιστηρίων Μεσογείου” δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος σημειώνει την αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά κατά 4%, των όγκων πωλήσεων στη διεθνή εμπορία κατά 8% και των πωλήσεων αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων κατά 26%.

Με την ισχυροποίηση του Ισολογισμού του Ομίλου, μετά και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των συνολικών υποχρεώσεων και με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στα ενεργειακά δρώμενα της Ν.Α Ευρώπης, υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο της μεταψηφιακής εποχής της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, σχολιάζει ο κ. Τσοτσορός.

Τα μεγέθη

Τα αποτελέσματα του ομίλου, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 αφ’ ενός μεν από τη σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, που ήταν απόρροια τόσο των ιδιαίτερα χαμηλών διεθνών περιθωρίων βενζίνης και νάφθας, όσο και της μειωμένης προσφοράς αργού στην περιοχή, αφ’ ετέρου δε από τη μείωση της παραγωγής σε 3,6 εκατ. τόνους (-9%), λόγω επισκευών και πραγματοποίησης μέρους του προγράμματος τακτικής συντήρησης 2019 των διυλιστηρίων.

Αντίθετα, η ευελιξία των διυλιστηρίων του Ομίλου στην κατεργασία πολλών τύπων αργού, επέτρεψε τη διατήρηση σημαντικής υπερ-απόδοσης σε σχέση με τα διεθνή περιθώρια και σε συνδυασμό με το ισχυρότερο δολάριο αντιστάθμισαν εν μέρει την υποχώρηση των περιθωρίων και της παραγωγής. Θετική επίσης ήταν η επίπτωση στα αποτελέσματα, από τη συνεχιζόμενη και περαιτέρω μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 16% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο το 2018,καθώς επίσης και των δραστηριοτήτων Εμπορίας και Πετροχημικών, που σημείωσαν επιδόσεις αντίστοιχες του 2018, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στη συνολική λειτουργική κερδοφορία σε 37%. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα ΔΠΧA, ανήλθαν σε €47 εκατ., παρά την αυξημένη συνεισφορά κατά 30% των μη πλήρως ενοποιούμενων δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ και της ELPEDISON, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα ενσωματώνουν για πρώτη φορά τις επιπτώσεις του νέου προτύπου ΔΠΧA 16 που αφορά τις μισθώσεις κυρίως πρατηρίων αλλά και λοιπού εξοπλισμού.

Σημαντική υποχώρηση περιθωρίων διύλισης στο Α’ Τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι διεθνείς τιμές αργού κινήθηκαν ανοδικά από τα $50/bbl, που καταγράφηκαν στο τέλος του 2018, προσεγγίζοντας τα $70/bbl, κυρίως λόγω παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων και της μείωσης προσφοράς από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Ιδιαίτερη επίπτωση όμως είχε η μειωμένη προσφορά αργών υψηλού θείου στην περιοχή της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να καταγράφουν υψηλότερες τιμές από το Brent για πρώτη φορά από το 2013. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια ελαφρών κλασμάτων, οδήγησαν τα περιθώρια σύνθετων διυλιστηρίων Μεσογείου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 ετών. Συγκεκριμένα τα περιθώρια τύπου FCC στη Μεσόγειο κατέγραψαν πτώση 29% και διαμορφώθηκαν στα $3,4/bbl, με τα αντίστοιχα περιθώρια Hydrocracking στα $3,7/bbl (-31%).

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διατηρήθηκε στα 1,14 ευρώ κατά μέσο όρο, αμετάβλητη σε σχέση με το Δ’ Τρίμηνο, με το δολάριο να εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (1,23).

ΕΛΠΕ: EBITDA α τριμήνου 123 εκατ. ευρώ και αύξηση πωλήσεων σε όγκο

Δήλωση Ε. Τσοτσορού

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός ανέφερε ότι η κερδοφορία συνεχίστηκε με ικανοποιητικές επιδόσεις, παρά την αρνητική συγκυρία των σημαντικά μειωμένων διεθνών περιθωρίων διύλισης, τα οποία σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στην αγορά αργού λόγω περιφερειακών και γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων οδήγησαν τα περιθώρια της Μεσογείου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών, σημειώνοντας πτώση κατά 29-31% και μειώνοντας τα κέρδη EBITDA των ανταγωνιστικών διυλιστηρίων στην ευρύτερη περιοχή έως και 46 %.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: “Η αρνητική διεθνής συγκυρία, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση εργασιών στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης για το 2019 των διυλιστηρίων, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 9 % φθάνοντας στους 3,6 εκατ. τόνους. Ωστόσο, η ευελιξία των μονάδων διύλισης στην κατεργασία πολλών τύπων αργού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων, καθώς επέτρεψε τη διατήρηση σημαντικής υπερ-απόδοσης σε σύγκριση με τα περιθώρια σύνθετων διυλιστηρίων Μεσογείου. Επιπλέον, η διατήρηση και το 2019 των επιδόσεων και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στην Εμπορία και τα Πετροχημικά συνέβαλαν, σε ποσοστό 37 %, στη συνολική λειτουργική κερδοφορία, αφού οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν αύξηση κατά 4%, οι όγκοι πωλήσεων της Διεθνούς Εμπορίας κατέγραψαν άνοδο 8% και οι πωλήσεις αεροπορικών & ναυτιλιακών καυσίμων εμφανίστηκαν σημαντικά αυξημένες σε ποσοστό 26%.

Με την ισχυροποίηση του Ισολογισμού του Ομίλου, μετά και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των συνολικών υποχρεώσεων και με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στα ενεργειακά δρώμενα της Ν.Α Ευρώπης, υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο της μεταψηφιακής εποχής της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Συνεχίζουμε την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στο πλαίσιο των πενταετών κυλιόμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων, μέσου προϋπολογισμού € 1 δισ., για την επιτυχή μετεξέλιξη των δομών για τις παραγωγικές και εμπορικές μας δραστηριοτήτες, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, της ψηφιακής ολοκλήρωσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφεια.

Οι στρατηγικές συνεργασίες του Ομίλου με τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες TOTAL,  ExxonMobil,  Repsol και Edison, η πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων Έρευνας και Παραγωγής για το “Block 10” στον Κυπαρισσιακό και την “Περιοχή Ιόνιο”, αλλά και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας για τις άλλες δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη μέσα στους επόμενους μήνες, ανοίγουν τον δρόμο για την υλοποίηση του σημαντικού εθνικού εγχειρήματος εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κινείται με συνέπεια και διαφάνεια, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποιώντας, παράλληλα, το συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και γνώση των έμπειρων στελεχών που διαθέτει”.

Facebook Comments