Οι δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά τους με τη ΝΔ του Κυριάκου, ξεπερνά ακόμα και τις 8 μονάδες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το πραγματικό αποτέλεσμα στην κάλπη θα φτάσει η και θα ξεπεράσει ακόμα και τις 10 μονάδες διαφορά, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ευρωεκλογές από το 1981 και μετά (να θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είχε καταγραφεί το 2004 και πάλι υπέρ της ΝΔ, ήταν περίπου 9 μονάδες αλλά τότε η ΝΔ είχε μόλις γίνει κυβέρνηση,  τρεις μήνες πριν, κι ήταν η καλύτερη εποχή για την χώρα, καθώς επικρατούσε ευδαιμονία λόγω των επικείμενων ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και του Euro 2004).

Αν αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη, τότε μιλάμε για συντριβή του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός, που θα καταστήσει την παραμονή του στην εξουσία ως προβληματική. Πόσο μάλλον, που σε μια ύστατη προσπάθεια του να συσπειρώσει την κομματική του βάση, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση του. Αν λοιπόν η ψήφος δεν δοθεί, τότε ηθικά και πολιτικά θα έπρεπε η κυβέρνηση του να παραιτηθεί και να προσφύγουμε σε εκλογές εντός ενός μηνός από την 26η Μαϊου, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό, εκτιμώ, ότι μάλλον δεν θα συμβεί κι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τον χρόνο του στην κυβέρνηση, ακόμα και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, προσδοκώντας, σε μια ύστατη απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον ίδιον και τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως αυτό δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο με τόσο μεγάλες διαφορές στην κάλπη των ευρωεκλογών αλλά και στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Πάλι οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι στις περιφέρειες, το προβάδισμα των νεοδημοκρατών υποψηφίων είναι σαρωτικό. Με εξαίρεση την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να στηρίξει τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ εξ ανάγκης, (τους κ.κ Κατσιφάρα και Αρναουτάκη), ουδείς άλλος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος δεν έχει ελπίδα εκλογής, εκτός ίσως από τα Ιόνια Νησιά, όπου ο συριζαίος περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος, δείχνει να κρατάει δυνάμεις. Παντού αλλού κινδυνεύει με πανωλεθρία, ακόμα και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, που έχουν και πολιτική σημασία, δηλαδή τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι καν δεύτεροι.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές, που στηρίζονται σε δημοσκοπήσεις, επιβεβαιωθούν, τότε τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν σοβαρή επίπτωση στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία ήδη με τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη ζητεί πιεστικά να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και χάσει ουσιαστικά τη δεδηλωμένη υποστήριξη του λαού.

Ενώπιον αυτού του ενδεχομένου, στο Μαξίμου, που δημοσίως δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις, προσπαθούν, έστω και την ύστατη στιγμή, να βρουν τρόπους να αποφύγουν αν όχι την ήττα τουλάχιστον την συντριβή. Και προς την κατεύθυνση αυτή επιστρατεύουν μέσα, που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πολιτικά ανήθικα έως πρόστυχα. Πάντα οι κυβερνήσεις είχαν την λανθασμένη λογική να καταφεύγουν σε προεκλογικές παροχές, που σχεδόν ποτέ δεν απέδωσαν εκλογικά. Αλλά αυτή τη φορά, ο κ. Τσίπρας κι οι σύντροφοι του ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Επιδιώκοντας να συγκρατήσουν τις διαρροές των ψηφοφόρων τους εξαγγέλλουν φορολογικές ελαφρύνσεις για το μέλλον αλλά δίνουν «δωράκια» της τελευταίας στιγμής λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές. Με αποκορύφωμα την λεγόμενη «15 η σύνταξη», που μόνο 13η σύνταξη δεν είναι. Από τις περικοπές συντάξεων, που έχουν ήδη γίνει, προκαταβάλλουν το «κοινωνικό μέρισμα», που κανονικά εδίνετο τα Χριστούγεννα στις 20 Μαϊου, την παραμονή την ευρωεκλογών, επιστρέφοντας στους συνταξιούχους ελάχιστα από αυτά που έχασαν, σε μια ύστατη προσπάθεια επηρεασμού της ψήφου τους. Όπως προσφυώς ειπώθηκε, αν μπορούσαν πρακτικά, οι συριζαίοι θα μοίραζαν το προεκλογικό αυτό δωράκι την ημέρα των ευρωεκλογών, έξω από τα εκλογικά τμήματα, δίνοντας στους συνταξιούχους, μαζί με τα χρήματα και ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική αυτή όμως ελάχιστα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Οι παλιότεροι θυμούνται το καλοκαίρι του 1981 όταν ο τότε πρωθυπουργός της ΝΔ Γ. Ράλλης γυρνούσε ανά την επικράτεια και μοίραζε επιταγές στους αγρότες. Οι αγρότες τις έπαιρναν ευχαρίστως και λίγες βδομάδες μετά πήγαν στην κάλπη και ψήφισαν μαζικά υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981. Το πιθανότερο είναι ότι το σκηνικό αυτό θα επαναληφθεί σε λίγες μέρες, στις εκλογές της 26ης Μαϊου.

Facebook Comments