Τα «Low spreads» ανησυχούν τους Ιταλούς

Deutsche Welle

Τα «Low spreads» ανησυχούν τους Ιταλούς, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στη γειτονική Ιταλία ο συνδυασμός του αυξανόμενου χρέους με την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα αποθαρρύνει επενδυτές και οδηγεί σε νέα αύξηση των spreads.

Σε σχόλιό της με τίτλο «Το δηλητήριο του λαϊκισμού», η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Ιταλία; Όχι, ευχαριστώ! Να εμπιστευθούμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που αρέσκεται στις αντιπαραθέσεις, κάνοντας όλο και πιο ασταθή τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη; Με τίποτα! Έτσι σκέπτονται και συμπεριφέρονται όλο και περισσότεροι, όταν πρόκειται για τα λεφτά τους. Έτσι έκρινε πριν από μία εβδομάδα και η Blackrock: η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως απέσυρε αιφνιδιαστικά την πρότασή της για εξαγορά της προβληματικής τράπεζας Carige. Οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη έκριναν υπερβολικά υψηλό το ρίσκο μίας Ιταλίας με μηδενική ανάπτυξη και αυξανόμενο χρέος.

Τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να φορτώσει τη διάσωση της τράπεζας στους φορολογούμενους. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Και στην Alitalia αποχώρησαν υποψήφιοι επενδυτές. Φαίνεται απίθανο να βάλουν τα λεφτά τους για να υπάγονται στις διαταγές μίας εθνικιστικής κυβέρνησης Λέγκα και Πέντε Αστέρων. Κι έτσι οι κυβερνητικοί εταίροι φλερτάρουν με την ιδέα της επανεθνικοποίησης».