Η Σεραφίνα Αβραμίδου, Κυψελιώτισα και ενεργή φιλόζωη με πλούσιο έργο, μίλησε στο MarketNews.gr για τη θέση της Αθήνας στη ζωή της, την φιλοζωία στην πολιτική και πως εκείνη μέσα από την υποψηφιότητά της με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας θα μπορέσει να δώσει τη λύση στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων. 

Τι είναι για εσένα η Αθήνα;

Η Αθήνα είναι το σπίτι μου. Εδώ γεννήθηκα, πήγα σχολείο, ερωτεύτηκα, παντρεύτηκα, εργάστηκα. Στις γωνιές της κρύφτηκα όταν ήμουν στενοχωρημένη, στους δρόμους της χάνομαι όταν θέλω να αδειάσω το μυαλό μου.

Θα μπορούσες να ζήσεις κάπου αλλού;

Νεότερη ονειρευόμουν να ζήσω στη Νέα Υόρκη. Το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε όταν έζησα εκεί για δύο χρόνια κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου. Παρόλο που είναι εξαιρετικά συναρπαστική, δεν κατάφερε να με κρατήσει. Έζησα το όνειρο αλλά επέστρεψα σπίτι μου. Η Αθήνα ήταν και θα είναι πάντα μέσα μου. Κυψέλη, Φωκίωνος Νέγρη, Κολωνάκι, Παγκράτι, Μετς, Ψυρρή, Γκάζι, Μοναστηράκι, Θησείο, Πατήσια, Κουκάκι, Φιλοπάππου, Λυκαβηττός, Τεχνόπολη… Δεν νομίζω να υπάρχει γειτονιά που να μην έχει συνδεθεί με κάποια ανάμνησή μου.

Η ενασχόληση με τα κοινά πώς προέκυψε;

Πρώτη φορά εξελέγην Διαμερισματική (τότε) Σύμβουλος στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα με τον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» του Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από προτροπή φίλου που συνεργαζόταν με τον κ. Κακλαμάνη. Μοναδικό μου κίνητρο ήταν να βοηθήσω την γειτονιά μου. Αυτό που θυμάμαι με περηφάνεια από εκείνη την περίοδο ήταν ο αγώνας που έκανα για να τοποθετηθούν μπάρες σε όλες τις ράμπες του πεζοδρόμου της Αγίας Ζώνης. Θεωρούσα αδιανόητο ο πεζόδρομος στον οποίον βρίσκεται το Άσυλο Ανιάτω ν να μην έχει οριοθετημένες ράμπες, προφυλαγμένες από την ασυδοσία κάποιων ασυνείδητων συμπολιτών μας. Έβλεπα καθημερινά τους ανθρώπους με τα αναπηρικά αμαξίδια να πασχίζουν για να κάνουν μια βόλτα ή να πιουν έναν καφέ στη Φωκίωνος Νέγρη.

Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις ήμουν και πάλι υποψήφια. Το 2010 ως Διαμερισματική Σύμβουλος πάλι με τον συνδυασμό του Ν. Κακλαμάνη και το 2014 ως Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» με επικεφαλής τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Και στις δύο ήμουν πρώτη επιλαχούσα καθώς οι συνδυασμοί δεν κέρδισαν οπότε εξέλεξαν λίγους συμβούλους.   

Και το 2014 αλλά και τώρα κατεβαίνεις με μια αμιγώς φιλοζωική ατζέντα. Φοβήθηκες ποτέ ότι μπορεί να χαρακτηριστείς μονοθεματική χωρίς επίκεντρο τον άνθρωπο;

Όταν πιστεύεις πραγματικά σε κάτι και η πίστη αυτή βασίζεται σε πολύχρονη εμπειρία αλλά και αγάπη, τότε όχι, δεν είναι ριψοκίνδυνο. Όταν το 2014 είπα στον Α. Σπηλιωτόπουλο ότι θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά με το κομμάτι των ζώων, υπήρχαν συνυποψήφιοί μου, και όχι μόνο, που γελούσαν γιατί με θεωρούσαν «γραφική φιλόζωη». Το βράδυ των εκλογών όταν ήρθα 5η ανάμεσα σε 100 υποψηφίους ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που παραδέχτηκαν πως είχα πολύ δίκιο και πως όντως είναι πολλοί οι ψηφοφόροι που ενδιαφέρονται για την φιλοζωία.

Όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές παρατηρώ, με μεγάλη ικανοποίηση οφείλω να ομολογήσω, ότι όλο και περισσότεροι υποψήφιοι κατεβαίνουν προβάλλοντας το φιλοζωικό τους έργο. Και δεν αναφέρομαι στους ευκαιριακούς φιλόζωους που θυμούνται τις παραμονές των εκλογών για να πάρουν αγκαλιά έναν σκύλο ή μία γάτα για να δείξουν πόσο αγαπούν τα ζώα, αλλά σε ενεργούς φιλόζωους που έχουν να επιδείξουν πραγματικό έργο πολλών ετών.

Το χαίρεσαι πραγματικά απ’ ό,τι έχω δει. Δεν χάνεις ευκαιρία να προωθείς όσους υποψηφίους γνωρίζεις προσωπικά μέσα από την ενασχόλησή σου με τα φιλοζωικά. Δεν φοβάσαι ότι μπορεί να σου «κλέψουν» ψήφους;

Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό. Προωθώ όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως παράταξης ή περιοχής. Για εμένα, όσο περισσότεροι ψηφιστούν τόσο το καλύτερο για τα ζωάκια. Και μια ελπίδα για αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα μας όσον αφορά τα δικαιώματά τους.

Τι απαντάς σε όσους μπορεί να πουν ότι είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα ζώα όταν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που υποφέρουν;

Δύο πράγματα… Πρώτον, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρχουν άλλοι 48 Σύμβουλοι για να ασχοληθούν, και πολύ σωστά, με θέματα που αφορούν τους ανθρώπους. Δεύτερον, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω και από προσωπική εμπειρία αλλά και βάσει ερευνών είναι πως όσοι δεν αγαπούν τα ζώα, δεν αγαπούν και τον συνάνθρωπο. Πρόσεξε, δεν λέω όσοι δεν «έχουν» ζώα, λέω όσοι δεν τα αγαπούν, όσοι δεν νοιάζονται. Αντιθέτως, όσοι νοιάζονται και βοηθούν τα ζώα, νοιάζονται και βοηθούν και τους ανθρώπους (με θλιβερές εξαιρέσεις να υπάρχουν παντού).

Για να ξεκαθαρίσω κάτι… Ο λόγος που θα ήθελα να ασχοληθώ με τα ζώα, αν οι Αθηναίοι με τιμήσουν με την ψήφο τους, δεν είναι επειδή δεν ενδιαφέρομαι για τους ανθρώπους. Αλλά γιατί τον συγκεκριμένο τομέα τον γνωρίζω πολύ καλά, μετρώντας περισσότερα από 20 χρόνια ενεργούς εθελοντικής δράσης. Γνωρίζω ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, τα πραγματικά προβλήματα. Και έχοντας πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στο Marketing αλλά και από την φιλοζωική στην οποία εργάζομαι τα τελευταία 3 χρόνια, γνωρίζω και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ποιο είναι λοιπόν το όραμά σου για την Αθήνα;

Ονειρεύομαι μια Αθήνα ασφαλή, αισθητικά προσεγμένη, προσβάσιμη από όλους και φιλική προς όλους. Με κατοίκους σωστά ενημερωμένους ως προς τα δικά τους δικαιώματα αλλά και αυτά των συμπολιτών τους, δίποδων και τετράποδων. Μια πόλη όπου δεν θα έχουν απαραίτητα όλα τα σπίτια ένα ζώο, αλλά όλα τα ζώα θα έχουν ένα σπίτι. Θέλω οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν πως τα ζώα δεν θέλουν να είναι αδέσποτα. Και πως κανένα δεσποζόμενο ζώο δεν είναι υπεύθυνο επειδή λερώνει τα πεζοδρόμια ή επειδή γαυγίζει όντας ξεχασμένο σε ένα μπαλκόνι. Οι πράξεις των ανθρώπων ευθύνονται για όλα τα παραπάνω…

Πιστεύεις πως όλα αυτά είναι εφικτά;

Όποιος διαβάσει το πρόγραμμα του συνδυασμού μας θα δει ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα. Με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις και για την ασφάλεια και για την αισθητική και για την προσβασιμότητα αλλά και για τα ζώα (αδέσποτα και δεσποζόμενα).  Και είμαι πολύ περήφανη που ο Κώστας Μπακογιάννης πίστεψε σε εμένα και έτσιε ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος για τους μικρούς μας φίλους βασίζεται σε δικές μου προτάσεις στις οποίες κατέληξα μετά από όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα φιλοζωικά. Καλώ λοιπόν όλους τους Αθηναίους να συμβάλλουν ώστε να ανεβάσουμε την «Αθήνα Ψηλά» και στην φιλοζωία!

 

Facebook Comments