Η Ε.Ε. αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύγχρονο και πολυδιάστατο υπερεθνικό θεσμό,  η ολοκλήρωση του οποίου έχει προκύψει  μέσα από μια σειρά διαδοχικών διευρύνσεων αλλά και μεταρρυθμίσεων. Από το όραμα του  De Gaulle για μια ομόσπονδη Ευρώπη μέχρι την σημερινή  ραγδαία αύξηση του Ευρωσκεπτικισμού σε πολλά Ευρωπαϊκά Κράτη Μέλη, οι λαοί έχουν άλλοτε επωφεληθεί, άλλοτε στερηθεί και εν τέλει διχαστεί από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις που λαμβάνονται στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

Εν όψη όμως των Ευρωεκλογών και έχοντας ο καθένας κατανοήσει την ατομική του ευθύνη μπροστά στην κάλπη,  δεν γίνεται παρά να αναρωτηθούμε, εάν τελικά θέλουμε όντως να ανεξαρτητοποιηθούμε και να ενεργήσουμε αυτόνομα ή να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως ισότιμο μέλος του ευρωπαϊκού  νότου; 

Το ανωτέρω ερώτημα όμως θεωρώ πως είναι δύσκολο να απαντηθεί από την πλειονότητα με σιγουριά για τον ένα ή τον άλλο δρόμο, ακριβώς επειδή όπως σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν, συμβιβασμοί, υποχωρήσεις, ήττες και νίκες, πριν αποφασίσεις για το αν θα μείνεις ή θα φύγεις.  Ίσως λοιπόν αυτή την στιγμή θα ήταν ορθότερη η ερώτηση ‘Τι μας προσφέρει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και σε τι μας ζημιώνει»;

Σύμφωνα με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2015 το 61,31% του Ελληνικού πληθυσμού θεώρησε ότι έχουμε υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την Ε.Ε παρά όφελος, ήτοι εάν αποφασίζαμε να υλοποιήσουμε το GRexit, υποθετικά στο άμεσο μέλλον θα συνεχίζαμε να γιορτάζουμε χορεύοντας κυκλικά στην Πλατεία Συντάγματος για α) τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης  του Ελληνικού ΑΕΠ β) Την μείωση της ανεργίας γ) την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών δ) την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και έρευνας και κυρίως την πάταξη της τυραννίας, άλλωστε μέχρι πότε οι Έλληνες θα είμαστε ραγιάδες;  πότε αυτός ο λαός «ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος» θα σταματήσει να νοιώθει ταπεινωμένος και εξουθενωμένος από την εξουσία των ξένων;

Ας κάνουμε τον κόπο όμως  να ξεπεράσουμε αυτόν τον κακώς εννοούμενο πατριωτισμό -πατριώτες είμαστε όλοι άλλωστε- και να ανοίξουμε τα μάτια μας στην νέα πραγματικότητα  της συνεργασίας των λαών και της παγκοσμιοποίησης, της αποδοχής ότι πλέον μόνο μέσω συνεργιών και αλληλοστηριξης μπορούν οι χώρες να κάνουν βήματα προόδου σε όλα τα επίπεδα. Η περηφάνια του Έλληνα οφείλει και πρέπει να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τα γης, αλλά η περηφάνια που πηγάζει από την εκπαίδευση, τον μόχθο, την καλλιέργεια, την ευφυΐα και την ευγένεια, την εκτίμηση και τον σεβασμό του σύγχρονου πολίτη, και όχι στην φιλοσοφία της «αποκόμισης του μεγαλύτερου οφέλους έχοντας κάνει τον λιγότερο δυνατό κόπο».

Επί του πρακτέου, η Ε.Ε. πέραν των χρηματικών ποσών που δίνονται σε μορφή δανειοδότησης για τον Εθνικό προϋπολογισμό, έχει καλέσει την Ελλάδα να απορροφήσει άνευ ανταλλάγματος,  μέσα από το πακέτο χρηματοδοτήσεων της 4ης Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ),  περί τα 20.382.316.870,00 €, μέσω 7 τομεακών προγραμμάτων στους τομείς  1. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2. Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, 3. Ανάπτυξη ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 4. Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 5. Τεχνική Βοήθεια 6. Αγροτική Ανάπτυξη και 7. Αλιεία και Θάλασσα, και 13 Περιφερειακών προγραμμάτων, ένα για κάθε Περιφέρεια, τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακής εμβέλειας.

Αναπτυξιακό όραμα του ΕΣΠΑ  είναι η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Με τα παραπάνω υπόψη ίσως τελικά είναι σαφές ότι σε αυτές τις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να επιλέξουμε την στήριξη κομμάτων που θα ενισχύσουν την θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των προσφερόμενων χρημάτων και την διεκδίκηση των ευνοϊκότερων όρων δανειοδότησης, μέσα από την συνεργασία και  μακριά από ψωροπερήφανες πρακτικές που απομακρύνουν τους εταίρους μας.

Facebook Comments