Ο Τσίπρας κι η πρόκληση του Ολοκληρωτισμού

Λοβέρδος Γιάννης

Ο Τσίπρας κι η πρόκληση του Ολοκληρωτισμού, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας για τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος του στο Αιγάλεω ενώπιον ενός μικρού σχετικά ακροατηρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μεταφέρει τον διαχωρισμό των Ελλήνων σε «δύο κόσμους», όπως τους αποκάλεσε. Πολιτικά δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά είμαστε δύο εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες, δύο εντελώς διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις.

Γνωρίζω ότι πολλοί δεν θα κάνετε καν τον κόπο να διαβάσετε αυτή την ανάλυση. Βλέπετε δεν συνοδεύεται από προκλητικές φωτογραφίες. Άλλοι, επιπόλαια, ως συνήθως, θα την χαρακτηρίζετε "υπερβολική". Εγώ όμως απευθύνομαι σε σας που και σκέπτεστε, και γνώσεις αλλά και λογική διαθέτετε. Το ξέρω πως είστε λίγοι. Αλλά οι λίγοι θα φέρουν την μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας. Πάντα, οι μικρές αλλά συμπαγείς κι αποφασισμένες μειοψηφίες, είναι η πηγή όλων των μεγάλων επαναστάσεων.

Το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ιδεολογικοποιήσει τον λαϊκισμό όταν έλεγε οτι ανώτατος θεσμός είναι ο λαος. Σύνταγμα, Δικαιοσύνη, νόμοι δεν έχουν καμία αξία εφόσον έρχονται σε αντίθεση με την (εφήμερη) βούληση του λαού, ο οποίος, αφού είναι δύσκολο να εκφραστεί ενιαία, τον εκφράζει ο "Μεγάλος Αρχηγός", ο "Μεγάλος Τιμονιέρης κι Οδηγητής" είτε είναι ο πατερούλης Στάλιν στην ΕΣΣΔ, ο "μεγάλος επαναστάτης" Φιντέλ στην Κούβα η ο Περόν στην Αργεντινή κι ο Μάο στην Κίνα.

Στα καθ ημάς αυτό τον ρόλο επιφύλασσε για τον εαυτό του τότε ο Ανδρέας κι αυτόν επιφυλάσσει ο Τσίπρας για τον ίδιον σήμερα. Αυτό το νόημα είχε η φράση του Ανδρέα "βάλαμε τη δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας". Αυτή κι η πρόσφατη, το 2015, του Τσίπρα:" Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Ο απόλυτος διχασμός. Απ΄ τη μια οι "κακοί", η δεξιά, τα δικαστήρια που δεν μας βολεύουν, το Σύνταγμα που είναι δημιούργημα των "κακών", η αστυνομία που είναι όργανο τους. Κι απ΄την άλλη ο λαός (μην ξεχνάμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη), που αφού δεν μπορεί να εκφραστεί ενιαία τον εκφράζει ο "καλός" Ηγέτης με τους συντρόφους του. Γι΄αυτό Τσίπρας και Πολάκης δήλωσαν ότι θεωρούν εκτροπή τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Μάλιστα, η φράση του υπουργού Νίκου Παππά «τα δικαστήρια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον» είναι άκρως προβληματική. Ποιος καθορίζει σύντροφε υπουργέ το κοινό αίσθημα περί δικαίου και το δημόσιο συμφέρον, παρά το Σύνταγμα κι οι νόμοι του κράτους. Άλλως, η άποψη αυτή εμπεριέχει το σπέρμα του ολοκληρωτισμού.

Για τους αριστερούς λαικιστές και τους σταλινικούς κομμουνιστές, η κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ευρώπης είναι από μόνη της εκτροπή και πρέπει να καταργηθεί. Ο στόχος παραμένει η "δικτατορία του προλεταριάτου", έστω κι αν για λόγους αναγκαιότητας κάνουν οι αριστεροί "ενα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω" μέχρι να παγιώσουν την εξουσία τους, όπως έλεγε ο Λένιν. Ο ιστορικός ηγέτης της αριστερής επανάστασης που ιδεολογικοποίησε και τον καιροσκοπισμό για τις ανάγκες της Επανάστασης. Αλλωστε, όπως έλεγε ο Λένιν:"Οι αστοί θα μας δώσουν το σχοινί να τους κρεμάσουμε". Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τους δίνουμε μπόλικο σχοινί να μας κρεμάσουν. Εδώ και δεκαετίες. Κι όταν το αντιληφθούμε, θα είναι πολύ, μα πολύ αργά. Θα είμαστε ήδη κρεμασμένοι!