Το Μάρτιο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,5 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 352 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου του 2018, ως αποτέλεσμα της αύξησης στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και παρά τη βελτίωση στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς μειώθηκαν οι σχετικές εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα, αν και οι ρυθμοί μεταβολής ήταν βραδύτεροι.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, λόγω της βελτίωσης κυρίως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, η αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 21% σε σχέση με το Μάρτιο του 2018. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, αφού η αύξηση των σχετικών εισπράξεων αντισταθμίστηκε από τη σχεδόν ισόποση αύξηση των πληρωμών. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,1% και 32,2% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 318,5 εκατ. ευρώ το Μάρτιο από 240,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις συνολικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο να αυξάνονται στα 760 εκατ. ευρώ από 553,8 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2018.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Facebook Comments