Πλήρης ασάφεια  επικρατεί ως προς μία λύση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε στην Αυστρία από την περασμένη Παρασκευή με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού  Κόμματος των Ελευθέρων.

Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης είναι οι αντικρουόμενες  πληροφορίες, διαψεύσεις αλλά και εικασίες ως προς την έκβαση της πρότασης μομφής στη Βουλή από την οποία  θα εξαρτηθεί η παραμονή του  καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς μέχρι τις πρόωρες  εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο και το Λαϊκό Κόμμα του να προειδοποιούν  για τον υποτιθέμενο κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας στην αντίθετη περίπτωση.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την ψυχρολουσία  της δημοσιοποίησης του επίμαχου βίντεο βρίσκεται μπροστά στα ερείπια  του συνασπισμού του  με τους «για πάντα καλύτερους φίλους του», όπως αποκαλούσε μέχρι τώρα  τον αντικαγκελάριο του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τους Ελευθέρους.

Στο στόχαστρο και η ικανότητα διακυβέρνησης του Κουρτς

Παρατηρητές στη Βιέννη αναρωτιούνται  αν ο Κουρτς έχει καν συνειδητοποιήσει το μέγεθος  της κατάρρευσης  των πολιτικών του επιλογών του 2017 για την εξασφάλιση  της εξουσίας.   Όπως επίσης αν έχει συνειδητοποιήσει ότι τώρα τίθεται  σε αμφισβήτηση  η δική του ικανότητα διακυβέρνησης. Ο ίδιος και το κόμμα του  επιμένουν στην ανάγκη  διασφάλισης  της σταθερότητας στη χώρα που όμως ταυτίζουν  με τη δική τους παραμονή στην εξουσία.

Εξουσία, την οποία ο Κουρτς είχε εξασφαλίσει συνασπιζόμενος με τους Ελευθέρους, όπως είχε κάνει αρκετά χρόνια  νωρίτερα, το 2000 ο προκάτοχός του  στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος χάρις στον διαβόητο αρχηγό τότε της ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ, παρότι τρίτος στις εκλογές, αναδείχθηκε  καγκελάριος, παραμένοντας επτά  χρόνια στην εξουσία. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα για  τον Σεμπάστιαν Κουρτς είναι πολύ διαφορετικά και η κρίση που καλείται  να αντιμετωπίσει, πρωτοφανής  για την μεταπολεμική Αυστρία.

Facebook Comments