Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε έναν κανόνα: Όσο πιο μακριά βρισκόμαστε από ανασχηματισμούς ή εκλογές, τόσο ευκολότερα αναφερόμαστε σε ονόματα και αριθμούς. Αλλά όσο πλησιάζουμε στην τελική ημερομηνία, τόσο γενικεύουμε τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις μας, καθότι η έκπληξη ή η ανατροπή είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.

Παρά ταύτα εγώ θα παραβώ τον κανόνα. Όχι διότι είμαι πιο ριψοκίνδυνος από τους άλλους, αλλά διότι την Παρασκευή το πρωί έκανα μια καλή τηλεφωνική γύρα με όλους σχεδόν τους σοβαρούς δημοσκόπους της πιάτσας. Ανθρώπους σοβαρούς και τεχνοκράτες, που την Κυριακή κυριολεκτικά παίζεται το κύρος και η επαγγελματική τους υπόσταση. Ανθρώπους που δουλεύουν με διάφορες μεθόδους καταγραφής της κοινής γνώμης και που ξέρουν πολύ περισσότερο απ’ τον καθέναν μας και τα ρίσκα που υπάρχουν, και τα προβλήματα, και τις δυσκολίες.

Έβγαλα λοιπόν μια συνισταμένη όσων μου είπαν, αναφορικά με τα διαφαινόμενα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής. Αναφέρομαι στις ευρωεκλογές διότι αν γίνονταν εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, ενώ οι μάχες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους έχουν και πολλά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.

Για να μην πολυλογώ λοιπόν, όλοι οι δημοσκόποι ανεξαιρέτως, έθεσαν ως ελάχιστο σκαλοπάτι μια διαφορά 5% υπέρ της ΝΔ. Δεν βρήκα ούτε έναν να βάζει το τέσσερα μπροστά ως πιθανότητα, ενώ βρήκα κάποιους που τοποθετούν την διαφορά ευκρινώς και αρκετά πάνω από το πέντε. Κανένας δεν αποτολμά συγκεκριμένη πρόβλεψη ποσοστών, όλοι τους όμως αποκλείουν την πιθανότητα να βγει το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός και να μιλήσει είτε για νίκη είτε για ισοπαλία. Άπαντες θεωρούν ότι ο Κυριάκος θα είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής, με ποσοστό που θα επιδέχεται παρερμηνειών.

Αυτά μου είπαν, αυτά σας μεταφέρω. Πούθε στηρίζονται όλα τούτα, θα αναρωτηθείτε. Στις μετρήσεις τους και στην εμπειρία τους, απαντώ. Πόσο πιθανό θεωρείς να πέσουν μέσα, θα ξαναρωτήσετε. Πολύ πιθανό, απαντώ δίχως δισταγμό, καθώς αυτό που σας μεταφέρω δεν είναι η απάντηση ενός δημοσκόπου αλλά η σύνθεση των εκτιμήσεων αρκετών απ’ αυτούς και μάλιστα των σοβαρότερων της πιάτσας. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Facebook Comments