Οι προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία θα ολοκληρωθεί αύριο, Σάββατο – σήμερα οι τελευταίες κεντρικές εκδηλώσεις των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU στο Μόναχο, των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη, των Φιλελευθέρων και του δεξιού λαϊκίστικου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Φρανκφούρτη, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά στο Βερολίνο. Η εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών και βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σε κλειστή αίθουσα με 2.000 προσκεκλημένους.

Προφανώς επειδή κατά την τελευταία εμφάνιση της Άνγκελα Μέρκελ σε ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση πριν δύο χρόνια στο Μόναχο η ομιλία της διακόπτονταν συνεχώς από αποδοκιμασίες επιλέχτηκε αυτή τη φορά κλειστός χώρος με καλεσμένους. Στη σημερινή εκδήλωση θα παραβρίσκονται ανάμεσα σε άλλους ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ όπως και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η συμμετοχή του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο κ. Κούρτς θα συμμετείχε στο Μόναχο σε συζήτηση στρόγγυλης τραπέζης με τον κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Άνέγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες τρίτο κόμμα

Στην εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών στη Βρέμη, επίσης σήμερα το απόγευμα, θα συμμετέχει σύσσωμα η ηγεσία του κόμματος – από την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, τον πρόεδρο της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ ως την υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών Καταρίνα Μπάρλεϊ, αλλά και πολλούς άλλους. Αιτία της μαζικής προσέλευσης ηγετικών στελεχών είναι το γεγονός ότι στη Βρέμη παράλληλα με τις ευρωεκλογές διεξάγονται και οι κρατιδιακές εκλογές. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο το SPD διατρέχει τον κίνδυνο να μην εκλεγεί πρώτο κόμμα στο κρατίδιο της Βρέμης και ενδεχομένως να μη συμμετέχει πλέον στη διακυβέρνηση του.

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι τρίτο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μάλιστα, την οποία δημοσίευσε χθες το βράδυ το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) το ποσοστό των χριστιανικών κομμάτων κυμαίνεται στο 28%, των Πρασίνων στο 18,5%, των Σοσιαλδημοκρατών στο 17,5%, του δεξιού λαϊκίστικου AfD στο 12%, του κόμματος Η Αριστερά στο 6,5% και των Φιλελευθέρων στο 5,5%.

Facebook Comments