Την Κυριακή, στις κάλπες των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι για να αναδείξουν τους νέους ευρωβουλευτές και αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Όμως μόνο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαχθούν σαφή πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία μοιραία θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει καμιά πλέον αμφιβολία ότι νικητής των ευρωεκλογών αυτών, που αποτελούν μοιραία πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές, που ακολουθούν θα είναι η ΝΔ κι ο Κυριάκος. Το μείζον ερώτημα όλων, μεταξύ των οποίων είναι κι οι δημοσκόποι κι οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων, είναι το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άλλοτε προσπαθούν να αμφισβητήσουν την γνησιότητα και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων κι άλλοτε επιχειρούν να υποστηρίξουν ότι οι εκλογές θα αποδειχθούν ντέρμπι η ότι ακόμα κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό υπέρ της ΝΔ.

Οποιος μελετά προσεκτικά τις έρευνες της κοινής γνώμης και ξέρει να τις διαβάζει σωστά, όπως κάνω εγώ εδώ και δεκαετίες, γνωρίζει ότι η πρωτιά της ΝΔ δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αμφισβητηθεί. Παρά τις προεκλογικές παροχές της τελευταίας στιγμής, που η ιστορία διδάσκει ότι ουδέποτε ωφέλησαν ιδιαίτερα το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται με τα κάτω του, η σαφής διαφορά υπέρ της ΝΔ παραμένει. Κι οι δημοσκοπήσεις συνιστούν ότι η διαφορά θα κυμανθεί κατ’ ελάχιστον στο 6-8% από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τη γνώμη μου είναι πιθανότερο η διαφορά να είναι ακόμα μεγαλύτερη παρά μικρότερη. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από τις 5 μονάδες, τότε θα αποτελεί μεγάλη νίκη της ΝΔ, καθώς ποτέ άλλοτε, με την εξαίρεση του 1981 και του 2004, κόμμα εξουσίας δεν έχει νικήσει το άλλο κόμμα με διαφορά μεγαλύτερη του 3,5%-4,5%. Κι αν μάλιστα η διαφορά φτάσει η και ξεπεράσει το 9%, τότε θα πρόκειται για πρωτοφανή θρίαμβο, που δεν είχε κατορθώσει να καταγάγει στην κάλπη των ευρωεκλογών ούτε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην μεγάλη του άνοδο του 1981 ούτε η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή το 2004, όταν η χώρα βίωνε την ευφορία της κατάκτησης του Euro 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε κάθε περίπτωση όποιο αποτέλεσμα με διαφορά άνω του 4,5% θα πρέπει να εκτιμηθεί ως τεράστια επιτυχία της ΝΔ, που από την επομένη θα καταστεί ο κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού κι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, μια και θα είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των βουλευτικών εκλογών και το ΜΟΝΟ κόμμα, που θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι αν η ΝΔ κι ο Κυριάκος θα μπορέσουν να επιβάλλουν μέχρι τέλους Ιουνίου, βουλευτικές εκλογές μετά τη νίκη τους στις ευρωεκλογές. Αυτό νομίζω ότι ακόμα κι αν το προσπαθήσουν δεν θα το πετύχουν. Διότι η απόφαση δεν εξαρτάται από τους ίδιους αλλά από τον κ. Τσίπρα. Έχει λόγους να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός μετά μια «καθαρή ήττα» του στις ευρωεκλογές; Εκτιμώ πως όχι. Ακόμα κι αν η διαφορά είναι τεράστια. Κανείς πρωθυπουργός, με την εξαίρεση του Κ. Καραμανλή, που έβλεπε τη θύελλα που ερχόταν, δεν έχει προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά μια ήττα στις ευρωεκλογές, εν γνώσει του ότι θα τις χάσει. Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να παραμείνει στην εξουσία λίγους ακόμα μήνες για να διαμορφώσει τον μηχανισμό, που επιδιώκει για το νέο «κεντροαριστερό» κόμμα, που επιδιώκει να δημιουργήσει όταν περάσει στην αντιπολίτευση. Όλα αυτά βεβαίως θα τα δούμε εμπράκτως τις επόμενες μέρες, που θα είναι καταιγιστικές

Facebook Comments