Ο Σύριζα γνωρίζει την πρώτη του ήττα με λαϊκή ετυμηγορία. Βαριά ήττα με ποσοστό που ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις που όλοι κατάγγελλαν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τσίπρας κίνησε γη και ουρανό για μια διαφορά που θα του επέτρεπε να μιλήσει για αναστρέψιμη κατάσταση, υπέστη ήττα πελώριων διαστάσεων.

Το αποτέλεσμα προαναγγέλλει άνετη αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν τις αποφασίσει ο Αλέξης. Δεν υπάρχει λογική ανάλυση που μπορεί να ισχυριστεί ότι η τεράστια διαφορά των Ευρωεκλογών μπορεί να μειωθεί στις εθνικές εκλογές. Το αντίθετο είναι πολύ πιθανότερο, αφού η σύγκρουση αποδείχτηκε βαθιά πολιτική και η ψήφος των πολιτών διόλου χαλαρή.

Το μόνο που μπορεί να ικανοποιήσει τον Σύριζα είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό του, που τον αποσπά από το ΚΙΝΑΛ και του δίνει την ηγεμονία του πέραν της ΝΔ πολιτικού χώρου. Είναι μια παρηγοριά γι αυτούς. Ηττήθηκαν κατά κράτος, αλλά παραμένουν μεγάλο κόμμα.

Ο δικομματισμός επανέρχεται δριμύτατος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για δικομματισμό, αλλά για κανονικό διπολισμό πανομοιότυπο της προ κρίσης περιόδου. Σε τέτοιους συσχετισμούς βέβαια, η απλή αναλογική είναι σύστημα που δεν δουλεύει. Γι αυτό και θα αλλάξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται και με την λαϊκή βούλα αδιαφιλονίκητος ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης και ο νούμερο ένα πολιτικός άνδρας της χώρας σήμερα. Κάθε υπαρκτή ή κατασκευασμένη αμφισβήτηση του στο εσωτερικό της ΝΔ σταματά εδώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ένας ισχυρός πολιτικός άνδρας και επίσης αδιαμφισβήτητος μέσα στο κόμμα του. Τώρα απομένει η διαχείριση του αποτελέσματος εκ μέρους του, για να δούμε πόσο ψύχραιμος και λειτουργικός μπορεί να είναι και σε συνθήκες ήττας.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων δηλαδή, δεν είναι σαφές αν δρομολογούνται άμεσα εθνικές κάλπες ή όχι. Την ώρα που διαβάζονται ίσως είναι σαφέστερο, οπότε επιφυλάσσομαι για νέα προσέγγιση των δεδομένων.

Σαρωτική είναι και η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Είναι σαφές ότι την επόμενη Κυριακή, ο Σύριζα δεν θα έχει καμία περιφέρεια και κανέναν μεγάλο δήμο. Είναι η απόδειξη ότι το κυβερνόν κόμμα δεν έφτιαξε παράταξη με βάθος στην κοινωνία. Απέχει πολύ απ’ αυτό. 

Facebook Comments