Ισχυρά ανοδική είναι η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με την απόδοσή τους να καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διεθνών και εγχώριων αναλυτών πως η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στη χώρα με φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα θα “ανεβάσει” τις διαθέσεις των funds απέναντι στα ελληνικά assets.

Παράλληλα, η αγορά ελληνικών ομολόγων δέχεται ώθηση και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων να κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Η διατήρηση της ισχυρής πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, ενισχύει την επενδυτική διάθεση προς τα assets της περιοχής και βάζει τέλος στους φόβους των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων από τα λαϊκιστικά κόμματα. 

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005% με πτώση της τάξης του 10,6% από τα επίπεδα της Παρασκευής και σε νέα  ιστορικά χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%. Σημειώνεται πως αυτή η απόδοση αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος καθώς αν και στο ράλι του προηγουμένου διαστήματος το οποίο διακόπηκε λόγω της παροχολογίας της ελληνικής κυβέρνησης είχε μειωθεί σημαντικά, ωστόσο το χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει ήταν το 3,28 στα μέσα Απριλίου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments