«Σήμα» για μείωση επιτοκίων έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμηνύοντας ότι η Fed θα ανταποκριθεί «κατάλληλα» στις προκλήσεις του εμπορικού πολέμου και των άλλων πρόσφατων εξελίξεων. Με τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Fed παραδέχεται ότι η εμπορική διένεξη δεν αφήνει αλώβητη την αμερικανική οικονομία, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του κόστους δανεισμού.

Σε μια συντομη ανακοίνωση στο πλαίσιο ομιλίας του για ευρύτερα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «εξετάζει στενά τις επιπτώσεις» της εμπορικής αντιπαράθεσης, η οποία από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών, απειλώντας την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν γνωρίζουμε πώς ή πότε θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», παραδέχθηκε ο κ. Πάουελ. «Όπως πάντα, θα ενεργήσουμε κατάλληλα για τη διατήρηση της ανάπτυξης, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%», πρόσθεσε. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Fed δεν επανέλαβε τη δέσμευση για «υπομονετική» στάση στην επόμενη κίνηση επιτοκίων.

Facebook Comments