Σταθερά ισχυρή επίδοση από τον Τομέα Έργων EPC, αυξημένη συνεισφορά από τον τομέα της Ενέργειας και επαναφορά σε κερδοφορία του Τομέα Μεταλλουργίας καταγράφει ο όμιλος Μυτιληναίος στο α΄ τρίμηνο του 2013.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η στρατηγική διαφοροποίησης της δραστηριοποίησης του Ομίλου και ο περιορισμός της έκθεσης στο εγχώριο περιβάλλον, αποτελέσαν το μοχλό επίτευξης βελτιωμένης κερδοφορίας στο ξεκίνημα του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2013 για τον Όμιλο Μυτιληναίος διαμορφώθηκε στα 356,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 358,6 εκατ. ευρώ το 2012. Στη διατήρηση του κύκλου εργασιών στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, συνέβαλαν εξίσου οι τρεις κύριοι τομείς δραστηριοποίησης, καταγράφοντας ισόρροπη συνεισφορά.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 50,2 εκατ. ευρώ από 40,9 εκατ. ευρώ το 2012, αύξηση της τάξης του 23%. Καταγράφεται επίσης, αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου (σε 14,1% το α΄ τρίμηνο του 2013 έναντι 11,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012) που προκύπτει κυρίως από τη μείωση κόστους του Τομέα Μεταλλουργίας. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο Τομέας Έργων EPC, παρουσίασε μειωμένη επίδοση, καθώς ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ διαμορφώθηκε στα 134,0 εκατ. ευρώ, στο α’ Τρίμηνο του 2013, έναντι 170,7 εκατ. ευρώ το 2012. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 22,9 εκατ. ευρώ από 27,8 εκατ. ευρώ, πέρυσι, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (17,1%). Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυτά ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ έναντι 23,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση στην επίδοση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, λόγω της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος δραστικής μείωσης του κόστους «ΜΕΛΛΟΝ». Παρότι, ο κύκλος εργασιών του Τομέα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και διαμορφώθηκε στα 112,0 εκατ. ευρώ, από 117,8 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε επαναφορά σε λειτουργική κερδοφορία καταγράφοντας κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή ενέχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς επετεύχθη σε μια περίοδο χαμηλών διεθνών τιμών αλουμινίου, υψηλού ενεργειακού κόστους και αυξημένης φορολογίας.

Ο Τομέας Ενέργειας ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του Ομίλου στο α’ Τρίμηνο του 2013. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών του Τομέα ανήλθε σε 113,9 εκατ. ευρώ από 77,4 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 και αντιστοιχεί στο 32% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση σε 21,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενισχυμένα από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Korinthos Power. Η επίδοση του Τομέα Ενέργειας καταδεικνύει την ισχυρή θέση και το κρίσιμο μέγεθος που καταλαμβάνει ο Όμιλος, ως ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας με τις πιο σύγχρονες και πλέον αποδοτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να καταγραφούν σημαντικά οφέλη στην επίδοση των Τομέων Μεταλλουργίας και Ενέργειας από τη διαχείριση των πηγών προμήθειας Φυσικού Αερίου. Παράλληλα, ο Όμιλος προσβλέπει στις εξελίξεις που θα επιταχύνουν την απελευθέρωση, θα αποκαταστήσουν τη ρευστότητα και θα άρουν τις στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Facebook Comments