Σαν να μην φτάνει το βόλεμα σε συγγενείς και φίλους, ήρθαν και οι φωτογραφικές προκηρύξεις για τους γνωστούς που εντέλει έμειναν στον αέρα λόγω των πρόωρων εκλογών.

Στις 17 Μαΐου η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έβγαλε φωτογραφική προκήρυξη για την θέση διοικητή στον ΟΑΕΔ. Τελικά όμως η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, και καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται μετέωρη.

Η προκήρυξη, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, βγήκε με βάση τις διατάξεις του νόμου 4369/2016 που προβλέπει ότι για τη στελέχωση δημοσίων οργανισμών επιλέγονται από το ΑΣΕΠ οι τρεις πρώτοι σε πληρότητα κριτηρίων που κάνουν αίτηση μέσα από το μητρώο στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Ως εδώ καλά, μια που ο νόμος έγινε με τις ευλογίες της τρόικας και δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις. Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως είναι ότι στην προκήρυξη, πέραν των κριτηρίων για πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους, που ζητούνται (και έχουν εκατοντάδες υποψήφιοι εντός ή και εκτός Δημοσίου που μπορούν πλέον με τον νόμο 4369/2016 να κριθούν σε θέσεις προέδρων κρατικών οργανισμών) μπήκαν και έξτρα κριτήρια που μάλλον φωτογραφίζουν… το βιογραφικό της απερχόμενης διοικήτριας Μαρίας Καραμεσίνη.

Στη σελίδα 9 της προκήρυξης λοιπόν μπήκαν ως «επιθυμητά προσόντα» για τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ το «επιστημονικό και ερευνητικό έργο ιδίως σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ» αλλά και η «συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, η διδακτική εμπειρία και το συγγραφικό έργο»! Τα έξτρα κριτήρια της προκήρυξης Αχτσιόγλου τα έχει… με πληρότητα το βιογραφικό της κ. Καραμεσίνη!

Έχει εκδώσει περί τα 8 βιβλία, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο, και το βασικότερο είναι μέλος του ιδρύματος «Νίκος Πουλαντζάς» όπου… όλως τυχαίως είναι μέλος και η κ. Αχτσιόγλου.

Από την έρευνα που έκανε ο «Ε.Τ.» και τις πληροφορίες που συνέλεξε, αρκετοί από όσους έκαναν αιτήσεις για διοικητές στον ΟΑΕΔ έχουν τα προσόντα σπουδών και μεταπτυχιακών τίτλων, εμπειρίας ετών σε θέματα ΟΑΕΔ, επιμόρφωσης και γνώσεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων εργασίας και ανεργίας. Ομως δεν βρήκαμε μέχρι στιγμής κανέναν να έχει τα έξτρα προσόντα που έβαλε στην προκήρυξη η κ. Αχτσιόγλου, δηλαδή το… συγγραφικό έργο και κυρίως (μακράν όλων…) το να είναι μέλος σε… συλλογικό όργανο όπως το ίδρυμα Ν. Πουλαντζάς που είναι μέλη και η κ. Καραμεσίνη αλλά και η κ. Αχτσιόγλου!

Αν δεν προκηρύσσονταν εκλογές στις 7 Ιουλίου, αλλά τον Οκτώβριο, όπως περίμεναν στην κυβέρνηση πριν την ήττα των 9,4 μονάδων στις ευρωεκλογές, η κ. Καραμεσίνη θα είχε στο «τσεπάκι της» δεύτερη 4ετία στον ΟΑΕΔ και μάλιστα με ανανέωση θητείας από την κ. Αχτσιόγλου, καθώς ο νόμος 4369/2016 λέει ότι το ΑΣΕΠ επιλέγει 3 υποψηφίους και ο υπουργός Εργασίας (ο εκάστοτε) επιλέγει αυτόν που κρίνει ο ίδιος.

Με την προκήρυξη των εκλογών όμως για τις 7 Ιουλίου, έχουμε ανατροπή σχεδίων. Οι αιτήσεις έληξαν χθες 12 Ιουνίου αλλά λόγω εκλογών το διάστημα 10, 12 Ιουνίου βγαίνει εκτός υποβολής αιτήσεων. Νομικά θα δοθεί μετά τις εκλογές αυτό το διήμερο των αιτήσεων, αλλά είναι άγνωστο αν θα μείνει η ίδια προκήρυξη λόγω ξεκάθαρων φωτογραφικών κριτηρίων ή αν θα αλλάξει και ο ίδιος ο νόμος 4369/2016, καθώς στο άρθρο 8 εξαιρεί από τη διαδικασία τον ΕΟΤ ο επικεφαλής του οποίου επιλέγεται από λίστα υποψηφίων που πάει στη Βουλή, και ενδεχομένως στις εξαιρέσεις αυτές να μπουν και άλλοι φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, ώστε να πάψουν οι δήθεν «αξιοκρατικές τοποθετήσεις» με φωτογραφικά (δηλαδή καθαρά κομματικά) κριτήρια που τα τέντωσε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Facebook Comments