Την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Basket το 1987 από την Ελλάδα τιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς συμπληρώνονται 32 χρόνια από τις 14 Ιουνίου, την αξέχαστη εκείνη μέρα για το ελληνικό μπάσκετ.

Tο Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών, με την ύπαρξη ομάδων όπως η Σοβιετική Ένωση των Βάλντις Βάλτερς, Αλεξάντερ Βόλκοφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βλαντίμιρ Τκατσένκο, της Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ράτζα, της Ισπανίας των Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο “Έπι”, Κάνδιδο Σιμπίλιο, Αντρές Χιμένεθ, της Ιταλίας των Αντονέλλο Ρίβα, Ρομπέρτο Μπρουναμόντι, Βάλτερ Μανίφικο.

Ομάδες όπως η Γαλλία του Ρισάρ Ντακουρί, η Ολλανδία του Ρικ Σμιτς, οι δεύτεροι στο προηγούμενο τουρνουά Τσεχοσλοβάκοι και οι Γερμανοί έμειναν στα ρηχά. Επίσης, οι Σοβιετικοί στην φάση των ομίλων νίκησαν τους Γιουγκοσλάβους 100-93 σε ένα ματς που κανείς δεν φανταζόταν τότε, ότι θα ήταν η τελευταία τους αναμέτρηση σε Ευρωμπάσκετ. Φυσικά, MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Νίκος Γκάλης με (37 πόντους μ.ο.) αφήνοντας πίσω του τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς με (22,7 πόντους μ.ο.).

Facebook Comments