Η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει η Citi σε note προς τους πελάτες της αναφερόμενη στη δημοσκόπηση της Marc. Η Ν.Δ όπως επισημαίνει αναμένεται να κερδίσει το 34,4% των ψήφων, αλλά χάρη στο μπόνους των 50 εδρών, θα κερδίσει 154 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δεύτερη θέση, με 9,8% διαφορά από τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας 75 έδρες, ενώ τέσσερα ή πέντε άλλα κόμματα αναμένεται να πληρούν το κατώτατο όριο του 3%, με το Κίνημα Αλλαγής να συγκεντρώνει το 7,1% των ψήφων και 22 βουλευτές. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των κομμάτων που εισέρχονται στο κοινοβούλιο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πλειοψηφία των εδρών για την Ν. Δ.

Μια δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα έδειξε επίσης ότι η ΝΔ κερδίζει αυτοδυναμία 152 ή 156 εδρών, ανάλογα με το αν επτά ή έξι κόμματα πληρούν το κατώτατο όριο του 3% και οι έδρες θα ανέβουν σε 161σε περίπτωση μόνο πέντε κόμματα μπουν στη Βουλή.

Όπως σχολιάζει η Citi, σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015), οι κίνδυνοι από τις προσεχείς κάλπες είναι περιορισμένοι, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές.

Αυτή η σχέση παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της Ελλάδας και των δημόσιων οικονομικών της, ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι. Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ, περίπου το 80% των δανείων ανήκει σε επίσημους πιστωτές (κυρίως ευρωπαϊκές χώρες).

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι φορολογικές περικοπές στις οποίες στοχεύει και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική ατζέντα της Ν.Δ μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ξένων επενδύσεων – ένα σημαντικό μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από χαμηλή εγχώρια ρευστότητα.

Μια πιο σταθερή ανάκαμψη της ανάπτυξης θα διευκολύνει την επίτευξη των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων, όπως επισημαίνει η Citi, ιδίως του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ, όπως προσθέτει, ο ηγέτης της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος με τους πιστωτές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments