Στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς, καταδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο  Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΑΣΕ με θέμα  “Η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία του αύριο”.

Επεσήμανε την ανάγκη ενός κεντρικού δημοσιονομικού εργαλείου στην Ευρωζώνη για να επιτευχθεί η ουσιαστική οικονομική και πολιτική εμβάθυνσή της.

Για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2010 και μετά στη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό όπως πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022) είναι πολύ υψηλός και εμποδίζει την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης (10% του ΑΕΠ) σε σχέση με τις απαιτούμενες επενδύσεις είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα.

“Η Ελλάδα έχει το περιθώριο να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, εφόσον ακολουθηθεί η κατάλληλη πολιτική.  Δεν έχουμε επαρκείς εγχώριους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την ανάπτυξη, συνεπώς χρειαζόμαστε άμεσες, ξένες επενδύσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments