Απότομο “γύρισμα” παρατηρείται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, από τα νέα ιστορικά χαμηλά που άγγιζαν χθες, με το 10ετές να κινείται κάτω του 2,4% και το 5ετές κάτω του 1,3%, σήμερα να… εκτοξεύονται. Συγκεκριμένα, το yield στο 10ετές σήμερα διαμορφώνεται στο 2,719% έχοντας ενισχυθεί από τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά κατά 13% σχεδόν, ενώ το yield στο 5ετές διαμορφώνεται στο 1,708% με άνοδο… 35%(!) από τα χθεσινά χαμηλά. Όπως είναι λογικό, αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ερωτήματα, αν και το σημερινό κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης δεν θυμίζει τίποτα το χθεσινό “πάρτι”, με τις τάσεις να είναι ήπιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το sell-off στα ελληνικά ομόλογα δεν έχει να κάνει με κάποια αρνητική εξέλιξη σχετικά με την Ελλάδα, τις προοπτικές ή την επιδείνωση του κλίματος απέναντι στα ελληνικά assets. Όλοι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην σημαντική υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα παραμένουν, τόσο οι επερχόμενες εκλογές όσο και το ευνοϊκό κλίμα στο “εξωτερικό” με τις προοπτικές νομισματικής χαλάρωσης και την αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία που διατηρούν τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης στο ραντάρ των επενδυτών.

Οι ξαφνικές ρευστοποιήσεις οφείλονται σε ένα one-off event όπως το χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς και αφορά τις (αρνητικές) εξελίξεις με ένα fund της Natixis. Οι Financial Times αποκάλυψαν χθες πως το Allegro Fund που ανήκει στην θυγατρική της Natixis, την H2O Asset Management, έχει μεγάλες θέσεις σε μη ρευστά ομόλογα τις οποίες θα πρέπει να πουλήσει. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε την Morningstar να σταματήσει την αξιολόγηση του συγκεκριμένου fund “λόγω ανησυχιών για την ρευστότητα κάποιων ομολόγων που κατέχει”. Αυτή η απόφαση σύμφωνα με αναλυτές αυξάνει τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα του ελέγχου της διοίκησης της Natixis το δίκτυο των διαχειριστών κεφαλαίου που έχει, γεγονός που οδήγησε και στην βουτιά της μετοχής της.

Το βρετανικό H2O το οποίο έχει ενεργητικό 30 δισ. ευρώ αγοράστηκε από την  Natixis Investment Managers το Ιούλιο του 2010. Το H2O έχει θέσεις ύψους  1,4 δισ. ευρώ σε μη-ρευστά ομόλογα. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, κατέχει και ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η είδηση ότι το fund θα αναγκαστεί πιθανώς να “ξεφορτωθεί” τα μη-ρευστά assets που κατέχει οδήγησε, σύμφωνα πάντα με παράγοντες της αγοράς,  κάποιους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις των μη-ρευστών ομολόγων που κατέχουν, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά από τα οποία ήδη έχουν αποκομίσει σημαντικό κέρδος.

Η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα άλλωστε προβλήματα των ελληνικών τίτλων καθώς τα κάνει ευάλωτα σε όποιες εξελίξεις. Ελάχιστες μεγάλες κινήσεις από επενδυτές μπορούν εύκολα να κινήσουν τις τιμές καθώς από το σύνολο των περίπου 350 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέοςyς, μόνο τα 70 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά, από τα οποία τα 40 δισ. βρίσκονται στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Έτσι μόλις 30 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για συναλλαγές, γεγονός που εξηγεί και την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τους ελληνικούς τίτλους.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments