Με φόντο την ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη από τον Ιμάμογλου, ο σουλτάνος αυξάνει όλο και περισσότερο την ένταση με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα προειδοποίησε την ΕΕ ότι «θα ήταν λάθος και θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην αποδυναμωμένη εικόνα που ήδη εκπέμπει η ΕΕ ως προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

Το τουρκικό non paper αναφέρει επίσης: «Είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό η ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να μην ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα» και διαμηνύει ότι δεν θα παραιτηθεί από αυτό που ονομάζει «δικαιώματά» της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας λήψης μέτρων δεν είναι ούτε άμεση, ούτε δεδομένη, ούτε απλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτούνται τρεις ακόμη συνολικά αποφάσεις μέχρι την επιβολή κυρώσεων με τη Βρετανία να μη φαίνεται πρόθυμη να διευκολύνει τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μάλιστα η Βρετανία φαίνεται να είπε «έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» απορρίπτοντας έτσι την αναφορά σε κυπριακή ΑΟΖ. Την τακτική της Βρετανίας συμμερίζονται κι άλλες χώρες.

Πάντως το “ατύχημα” δεν αποκλείεται με πρόκληση στο Καστελόριζο και τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να σχολιάζει: «Άλλο πράγμα είναι το “ατύχημα” και άλλο γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν είναι “ατύχημα”. Αυτό θα είναι μια ενέργεια άμεση, προκλητική, η οποία δεν θα συμβεί διότι θα αποτραπεί. Τελεία και παύλα. Διότι έχουμε σχέδιο να αποτραπεί και θα αποτραπεί…».

 

Facebook Comments