Η τηλε(φυγο)μαχία Τσίπρα και η διψήφια ψαλίδα στα γκάλοπ

MarketNews

Η τηλε(φυγο)μαχία Τσίπρα και η διψήφια ψαλίδα στα γκάλοπ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Κρύος ιδρώτας έχει κυριεύσει το Μέγαρο Μαξίμου από τα γκάλοπ που δείχνουν ότι η υπεροχή της ΝΔ έχει παγιωθεί και τα περιθώρια για να “γυρίσει” η εικόνα έχουν περιοριστεί δραματικά. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο ένα στόχο: Να περιορίσει κάθε ρίσκο που θα ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε την πλάτη στο ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών.

Είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τη ματαίωση του ντιμπέιτ μεταξύ πέντε πολιτικών αρχηγών καθώς  το επιτελείο του κ. Τσίπρα εκτιμούσε ότι θα εξελισσόταν σε μία συζήτηση τεσσάρων εναντίον ενός. Κι επιπλέον, κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα νόημα εφόσον δε θα γινόταν η τηλεμαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Η επιχείρηση απαξίωσης του ντιμπέιτ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με δηλώσεις από τις Βρυξέλλες περί παράλληλων μονολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι που θα συμμετείχαν, ξεκίνησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι ντιμπέιτ μόνο μεταξύ των δύο δεν θα γινόταν.

Στο παρασκήνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής αλλά και ΚΚΕ είχαν κοινή γραμμή για τη ματαίωση του ντιμπέιτ, θέση που επιχείρησε να αναδείξει πρώτος ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter: «Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝ.ΑΛ., ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ, έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη Ν.Δ. έστω και την ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είχε πει -επί λέξει- μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

«Ολα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή», δήλωσε ωστόσο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Ζούλας και εξήγησε: «Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για τη ματαίωση τού ομόφωνα προγραμματισμένου debate για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Μανώλης Οθωνας, σχολιάζοντας την ντρίμπλα της τελευταίας στιγμής από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδηλώσει την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία, «ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας χρειαστεί να μπει στο αεροπλάνο και να γυρίσει απευθείας από τις Βρυξέλλες», όταν πια όλα τα κόμματα είχαν αλλάξει το πρόγραμμά τους, ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ. Οταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου.

Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες. Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Στη συνεδρίαση Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ όντως ξανάβαλε στο τραπέζι την 1η Ιουλίου, όταν είδε ότι δεν βρίσκονται εναλλακτικές ημερομηνίες και τελικά θα χρεωνόταν το «ναυάγιο».

Ωστόσο, το ΚΚΕ αρνήθηκε καθώς για την ημέρα εκείνη έχει προγραμματίσει την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μετά την υποβολή αιτήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της ημερομηνίας.

Η Πέμπτη 27 Ιουνίου, που ήταν μία ημερομηνία που ετέθη επίσης, απορρίφθηκε επίσης από το ΚΚΕ, καθώς έχει προγραμματίσει την προεκλογική του εκδήλωση στην Πάτρα. Η Παρασκευή 28 Ιουνίου απορρίφθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, επειδή η Φώφη Γεννηματά θα βρίσκεται σε περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η Τρίτη 2 Ιουλίου απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Μαγνησία.