Στις επιπτώσεις των εκλογών στις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα επικεντρώνεται σε νέα έκθεσή της η HSBC.

Όπως επισημαίνει,  βλέπει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης στα ομόλογα, ωστόσο θεωρεί πως για τις τραπεζικές μετοχές τα περιθώρια ανόδου είναι πιο περιορισμένα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η HSBC, ωστόσο επισημαίνει πως δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να θεωρηθούν από τις αγορές ως περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Από τις αρχές του έτους έως τώρα η ελληνική αγορά έχει σημειώσει πολύ καλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες assets και ως έναν βαθμό η νίκη της ΝΔ ίσως έχει ήδη προεξοφληθεί. Υπάρχουν ωστόσο σχετικά ξεκάθαρες πολιτικές, οι οποίες απαιτούν την έγκριση της ΕΕ, που θα μπορούσαν να ενισχύουν περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του μεγάλου cash buffer που διαθέτει για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το όριο των θέσεων των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αυξηθεί, βοηθώντας τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Επίσης, τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν, ενώ και τα σχέδια των ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των NPEs θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, η HSBC εκτιμά ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική απόκλιση. Η ΝΔ μιλά προεκλογικά για χαμηλότερους φόρους που θα χρηματοδοτηθούν από τις περικοπές δαπανών. Ωστόσο, μετά από χρόνια λιτότητας, είναι αμφισβητήσιμο πόσο περιθώριο υπάρχει για αυτό. Επίσης, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το τελευταίο διάστημα, με την HSBC να εκτιμά ότι φέτος θα κινηθεί στο 1,7% (από 2% που προέβλεπε πριν). Μια παρατεταμένη επιβράδυνση θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η εφαρμογή κάποιων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων μπορεί αποτελέσει κίνδυνο εάν η κυβέρνηση ΝΔ βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η HSBC σημειώνει πως το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί από περίπου 400 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους σε 260 μ.β. τώρα. Αν και το ισχυρό ράλι μπορεί να έχει τελειώσει, ωστόσο το σταθερό περιβάλλον βοηθά στην αύξηση της επενδυτικής βάσης, ενώ και η ΕΚΤ στηρίζει την ζήτηση για αποδόσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι θετικές εξελίξεις στη χώρα και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs ήταν οι “οδηγοί” του ράλι που κατέγραψε ο κλάδος από τις αρχές του έτους. Η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει στην ικανότητα του κλάδου να παράγει κέρδη και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ομαλοποίησης των ισολογισμών. Ωστόσο, με τους κινδύνους να είναι περισσότερο ισορροπημένοι πλέον, το βασικό της σενάριο είναι ότι τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι τώρα περιορισμένα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments