Η Ελλάδα με όπλο και τις κάλπες της Κυριακής από τις οποίες η αγορά προεξοφλεί την αλλαγή πολιτικής σελίδας με μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα έχει προτεραιότητά της την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, επωφελείται από το γενικότερο ευνοϊκό κλίμα, υπεραποδίδοντας μάλιστα σημαντικά των υπόλοιπων αγορών κρατικού χρέους.

Έτσι, σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στην Αυστρία, με το κόστος δανεισμού της Γαλλίας να υποχωρεί σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος, ενώ στην Ιταλία η απόδοση του δεκαετούς τίτλου άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σπάει και πάλι τα κοντέρ, σημειώνοντας βουτιά της τάξης του 4,5% και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,106%, ενώ κατά 10% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς στο 1,099% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίσης.

Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 54% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 70%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει από τότε κατά 38% και αυτήν του 5ετούς κατά 49%.

Το νέο κύμα αισιοδοξίας γύρω από την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης οφείλεται στην είδηση ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Μάριο Ντράγκι. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η Λαγκάρντ είναι υπέρ του QE και οι αναλυτές εμφανίζονται ακόμη πιο σίγουροι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της.  Η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2014, έξι μήνες πριν το ξεκίνημα του QE από τον Ντράγκι, στην ετήσια έκθεσή του το ΔΝΤ υπογράμμισε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι μία επιλογή πολιτικής εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές του πληθωρισμού.

Το ΔΝΤ έχει επίσης υπάρξει υπέρμαχος των αρνητικών επιτοκίων αν και έχει σημειώσει πως μπορεί να συμβάλλουν στους κινδύνους γύρω από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έναν νέο QE στην ευρωζώνη θα ωφελήσει ξεκάθαρα τα ομόλογα της περιφέρειας, ενώ και η Ελλάδα έχει σοβαρή υποψηφιότητα να ενταχθεί εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments