Οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα

Bloomberg

Οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα της πιο χρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας, ανταμείβονται, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν απόδοση 20% φέτος σε όσους ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο της κατοχής των εν λόγω τίτλων, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη.

Το ράλι μπορεί να έχει ακόμη περιθώριο, καθώς οι εκλογές αυτή την Κυριακή φαίνεται ότι θα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση πιο φιλική προς την αγορά, και πέραν τούτου, υπάρχει η προοπτική της στήριξης από τηΝ ΕΚΤ.

"Η ελληνική οικονομία έχει κάνει στροφή και οι εκλογές θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μια πιο φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση", τόνισε ο Alberto Gallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investment, ο οποίος προτιμά πενταετή ομόλογα ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι επενδυτές δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς που ειδικεύονται σε distressed ομόλογα. Τα πιο συμβατικά κεφάλαια είτε ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη μετά από χρόνια κρίσης είτε απλώς διψούν για οτιδήποτε έχει θετική απόδοση.

Επιφυλακτικότητα μετά από την κρίση

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Charles Diebel δεν βιάζεται. Έμενε σε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης και ήταν αρκετό για να τον κάνει να μην αγοράσει ομόλογα της χώρας.

"Η απόδοση είναι απόδοση", δηλώνει ο Diebel της Mediolanum SpA. "Αλλά ήμουν στην Αθήνα στη διάρκεια της κρίσης και έμενα στο ίδιο ξενοδοχείο με τα μέλη της τρόικας –η συνομιλία μαζί τους με έκανε να το αναβάλλω για πάντα".

Κατά την κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης, οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να βγει από την ΕΕ. Η χώρα έπρεπε να βασιστεί στη βοήθεια των 300 δισ. ευρώ από το 2010.

Αυτές οι ημέρες τώρα φαίνονται πολύ μακρινές για πολλούς. Τα δεκαετή ομόλογα κυμαίνονται κοντά στο 2%, σε σχέση με το 44% που είχαν φτάσει στην κρίση, ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας είχε τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως εφέτος.

Μετά από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το προηγούμενο καλοκαίρι, η Ελλάδα έχει καταφύγει στην αγορά για 2,5 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα.

Η επιτυχία αυτής της πώλησης άνοιξε το δρόμο για ένα κοινοπρακτικό δάνειο τον Μάρτιο, 10ετές, για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια.

Πολιτική αλλαγή

Τώρα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών και αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν το 40% των ψήφων. Το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με περίπου 28%.

Η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει οικονομική ανάπτυξη περίπου 2% φέτος και το 2020 και συστήνει ότι οι επενδυτικές θέσεις για τα ελληνικά ομόλογα θα σημειώσουν περαιτέρω ράλι σε σχέση με τα γερμανικά.

"Θα περιμένουμε η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι πιο θετική για τις αγορές από ό,τι ένας κυβερνητικός συνασπισμός. Βλέπουμε μεγαλύτερη δυναμική καθώς διευρύνεται η αναζήτηση αποδόσεων", αναφέρει η Bank of America.

Αν και η Ελλάδα δεν είναι επί του παρόντος επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς asset της ΕΚΤ, δεδομένου του junk status της, η προοπτική περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης είναι άλλο ένα πιθανό όφελος.

Από τη στιγμή που η πρόεδρος του ΔΝΤ Lagarde είναι φαβορί να αναλάβει τη θέση του Draghi στο τιμόνι της ΕΚΤ, αυτό καθιστά πιθανό η Ελλάδα να μπορεί να συμμετάσχει στο QE τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Diebel.