Το πρόβλημα του αυξανόμενου ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ και της βιωσιμότητας του μακροπρόθεσμου χρέους του ομοσπονδιακού κράτους δεν έχει λυθεί ακόμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED), Μπεν Μπερνάνκι.

“Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος βραχυπρόθεσμα, η δύσκολη διαδικασία που θα επιτρέψει να λυθεί [το πρόβλημα των δημοσιονομικών] ανισορροπιών μακροπρόθεσμα μόλις έχει ξεκινήσει”, είπε ο Μπερνάνκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Το ομοσπονδιακό κρατικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά κατά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, σε σημαντικό βαθμό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του κόστους της υγείας”, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

“Για να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και να εγγυηθούμε την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι ιθύνοντες της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να επαναφέρουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σε τροχιά ώστε να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα, κάτι που συναρτάται με σταθεροποίηση στον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ” συνέχισε.

Για να συμβεί το πρώτο, πρέπει να γίνει το δεύτερο, επέμεινε, δηλαδή “να τεθεί αυτός ο λόγος (σ.σ. χρέους προς το ΑΕΠ) σε καθοδική πορεία”.

Σύμφωνα με τον Μπερνάνκι, παρ όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το 2013, το αμερικανικό ΑΕΠ δεν αναμένει να αναπτυχθεί παρά με ρυθμό βραδύτερο κι από 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον είπε ότι εάν υπάρξουν οι λεγόμενες αυτόματες περικοπές των ομοσπονδιακών δαπανών θα χαθεί ένα 0,6% από την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 111,7% του ΑΕΠ φέτος (+4,5% σε σύγκριση με το 2011) και θα αυξηθεί περαιτέρω, στο 114%, στο τέλος του 2014.

Το ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ με οριακά 2%, όλο το 2013, μετά το 2,2% του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

Facebook Comments