Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα δελεασμένοι από την υποχώρηση των φόβων περί εξόδου από το ευρώ και τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη» μεταστροφή της εικόνας, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν ένα «τοξικό» μέρος για τους επενδυτές. Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε αφανίσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα και ότι το χρηματιστήριο είχε βρεθεί στο 1/10 των επιπέδων του 2007. Όλα αυτά εν μέσω ενός πολιτικού σεισμού που οδηγούσε σε χαοτικές εκλογές.

«Τώρα όμως οι αγορές έχουν επιστρέψει. Μήνες σχετικής ηρεμίας στην Ευρώπη και η πίεση για αποδόσεις οπουδήποτε σε αυτό τον κόσμο των χαμηλών επιτοκίων έχει κάνει τους επενδυτές να κοιτούν ξανά στην Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα. Σημειώνεται η άνοδος του χρηματιστηρίου κατά 80% τους τελευταίους 12 μήνες, η σταθεροποίηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Ως νεότερη ένδειξη το δημοσίευμα επισημαίνει την αναζήτηση ελληνικών εταιρικών ομολόγων από hedge fund και ιδιωτικές τράπεζες. Μεταξύ των αγοραστών αναφέρονται τα York Capital Management, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP. Σημειώνεται επίσης ότι to Third Point LLC του Ντάνιελ Λόεμπ ξεκινά ένα hedge fund αφιερωμένο στην αγορά ελληνικών στοιχείων ενεργητικού.

Στέλεχος hedge fund από το Λονδίνο δηλώνει ότι υπήρξε ενεργοποίηση στην Ελλάδα μετά την επίσκεψη Μέρκελ τον περασμένο Οκτώβριο, που εκλήφθηκε ως «ισχυρή ένδειξη στήριξης του εγχειρήματος του ευρώ». Ο Μίχαελ Χίντσε από το CQS δηλώνει ότι αγόρασε ομόλογα του ΟΤΕ και των ΕΛ.ΠΕ.

Πάντως η εφημερίδα σημειώνει ότι το ρίσκο για όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς η πρόσφατη άνοδος στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού συνδέεται έως ένα βαθμό με τη νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες. «Κάτω από αυτό η Ελλάδα παραμένει ένα χάλι. Η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 20% από την αρχή της ύφεσης το 2008. Αλλεπάλληλοι γύροι λιτότητας έχουν βαθύνει την ύφεση αυτή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση (του ΑΕΠ) κατά 4,2% φέτος. Η ανεργία είναι στο 27%», υπενθυμίζει η Wall Street Journal και προσθέτει ότι δεν έχουν αποκλειστεί από την Κομισιόν νέες περικοπές το 2015 και το 2016 που θα δοκιμάσουν την υπομονή του λαού.

«Αν η υπομονή του λαού διαρραγεί και για παράδειγμα προκαλούνταν νέες εκλογές, η εισροή του χρήματος ίσως μετατρεπόταν σε εκροή», σχολιάζει η εφημερίδα. Για το λόγο αυτό άλλο επενδυτικό στέλεχος από το Λονδίνο δηλώνει ότι αποφεύγει την Ελλάδα. «Αν υπάρξει κάποια αδυναμία στην αγορά, τα ελληνικά ομόλογα θα δυσκολευθούν να έχουν απόδοση», εξηγεί. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι περισσότεροι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων μένουν εκτός Ελλάδας.

Σημειώνεται επίσης ότι η έκδοση ομολόγων από σχετικά μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δε βρίσκει μίμηση ως προς την πίστωση σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει λιγότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το δημοσίευμα αναφέρει πάντως ότι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει συνολικά φέτος σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την έκδοση ομολόγων, τη στιγμή που την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι δεν υπήρχαν τέτοιες πωλήσεις εταιρικού χρέους. Στέλεχος ενός hedge fund δηλώνει ότι εταιρείες που προκαλούν ενδιαφέρον είναι στους τομείς της τηλεπικοινωνίας, των τραπεζών και της ναυτιλίας μεταξύ άλλων.

Facebook Comments