Άμεσες είναι οι κινήσεις από την πλευρά τη νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να δώσει στις αγορές δείγματα γραφής για τις προθέσεις της σχετικά με την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι… they mean business. Αυτή η στρατηγική αναμένεται να κτίσει και μία ισχυρή σχέση αξιοπιστίας με την Ευρωζώνη, διευκολύνοντας έτσι τον δρόμο για την χαλάρωση των υψηλών δημοσιονομικών στόχων που κληρονομήθηκαν από την ψηφοθηρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας χώρο για περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Εκτός από την άμεση κατάθεση σημαντικών νομοσχεδίων στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα και κυρίως μέτρων μείωσης του φορολογικού βάρους των Ελλήνων, η κυβέρνηση προχωρά την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη μετεκλογική έκδοση ομολόγου. Εκτός απροόπτου και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, την Τρίτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για ένα νέο 7ετές ομόλογο με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι επίσης ένα επιτόκιο κάτω του 2%. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε το πράσινο φως για αυτή την κίνηση έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα  που υπάρχει σήμερα γύρω από την Ελλάδα – το οποίο αποδείχθηκε και από το μπαράζ θετικών εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους για την εκλογή Μητσοτάκη – καθώς και το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές γενικότερα με τους επενδυτές να κυνηγούν με μανία τις αποδόσεις

Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει σε καμία περίπτωση αυτό το πολύ σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να βγει στις αγορές. Η Nomura, η οποία θα είναι ένας από τους έξι ανάδοχους της έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου, σημείωσε πριν μερικές ημέρες (αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προθέσεις του ΟΔΔΗΧ) η Ελλάδα βρίσκεται στην ευνοϊκή θέση όπου μία νέα έκδοση ομολόγων θα κριθεί θετικά από την αγορά, καθώς θα βελτιώσει τη ρευστότητα, προσελκύοντας μια μεγαλύτερη επενδυτική βάση. Όπως μάλιστα εκτιμά, το υπουργείο Οικονομικών θα επεδίωκε να προχωρήσει σε έκδοση νέου ομολόγου άμεσα προκειμένου να αποδείξει πως η πρόσβαση στις αγορές διατηρείται, ενώ το επόμενο «παράθυρο» για έκδοση είναι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ο ιαπωνικός οίκος δήλωσε ότι άνοιξε νέες «long» θέσεις στα ελληνικά ομόλογα καθώς τα ρίσκα είναι «πολύ ασύμμετρα», όπως σημειώνει, και τα θετικά μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι και να προκαλέσουν απότομα ράλι, ενώ τα αρνητικά μπορεί να έχουν πιο περιορισμένη επίπτωση. Στις θετικές εξελίξεις που μπορούν να προκαλέσουν απότομο ράλι στα ελληνικά ομόλογα τοποθετεί την άρση των ορίων για τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Στον αντίποδα, ανησυχίες στους επενδυτές μπορεί να προκαλέσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ με ένεση ρευστότητας με δημόσιο χρήμα, οι καθυστερήσεις στις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και οι δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις.

Αν και την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε κάποια νευρικότητα και ρευστοποιήσεις στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ωστόσο ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του 2,2% και στα… μισά από ότι ήταν μόλις στις αρχές του έτους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη νέα αυτή έξοδο στις αγορές.

Οι προσδοκίες των επενδυτών σε ότι αφορά «τις μέρες και τα έργα» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι υψηλές, όποτε σίγουρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του μία μεγάλη πρόκληση την οποία όπως δείχνουν και οι πρώτες του κινήσεις, θέλει να την αντιμετωπίσει κατάματα και να την… νικήσει.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα καλά νέα για την Ελλάδα δεν εξαντλήθηκαν στο αποτέλεσμα των εκλογών αλλά μετά την αυτοδυναμία της Ν.Δ υπάρχει η προσδοκία ότι θα ακολουθήσει μια ροή ειδήσεων μέσα στο καλοκαίρι που είναι ικανή να προσφέρει υλικό προς θετική αξιολόγηση, όπως οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, η άρση των capital controls, τα νέα νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και ειδικά αυτό που αφορά την φορολογία, και έτσι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα.

Μάλιστα, η Barclays, η οποία είναι και αυτή ανάδοχος της έκδοσης του νέου 7ετούς, σημείωσε πως οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά την εκλογή μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης η οποία έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο καθεστώς της «επενδυτικής βαθμίδας», πιθανώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα νέο QE, καθώς και στην περίοδο επανεπενδύσεων, και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε κάποιους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Εκτός από την ψήφο των Ελλήνων, η Ν.Δ έχει και την πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές και τους διεθνείς οίκους. Τα λόγια τα οποία θα γίνουν ( και ήδη γίνονται ) πράξη, θα αλλάξουν και ουσιαστικά το «αύριο» της οικονομίας η οποία σφυροκοπήθηκε, και μάλιστα άγρια, από την καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Facebook Comments