Ιαπωνία: Ευρεία πλειοψηφία για τον Άμπε δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

MarketNews

Ιαπωνία: Ευρεία πλειοψηφία για τον Άμπε δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε οδεύει να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές για την ανάδειξη 124 μελών της άνω Βουλής εντός της εβδομάδας, γεγονός το οποίο, τουλάχιστον στη θεωρία, κρατάει ζωντανές τις ελπίδες του να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) του Άμπε και ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα Κομέιτο, οδεύουν να κερδίσουν έως και 83 έδρες —πολλές περισσότερες από τις 63 που χρειάζονται για την πλειοψηφία (123) επί του συνόλου των 245 εδρών του σώματος— στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύει η εφημερίδα Nikkei και διενεργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Δημοσκοπήσεις που έχουν μεταδοθεί από άλλα ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, φέρουν το ποσοστό του ΦΔΚ να αυξάνεται στο 31%, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με έρευνα του περασμένου μήνα. Το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει το Κομέιτο παραμένει εξάλλου αμετάβλητο στο 5,6%.

Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, η κυβερνητική συμμαχία, χάρη στην υποστήριξη μικρότερων παρατάξεων, όπως το Κόμμα για την Καινοτομία στην Ιαπωνία, που τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, θα διατηρήσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που διαθέτει στο σώμα αυτό (τα δύο τρίτα των ψήφων). Η ενισχυμένη πλειοψηφία αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του πασιφιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, που κυρώθηκε την περίοδο αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.