Στις 7 Ιουλίου, η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η απόφαση του εκλογικού σώματος να δώσει ισχυρή αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας, που θα επικεντρωθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την εξυγίανση των κρατικών δομών, που έχουν ξεχαρβαλωθεί. Και θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια αποκατάστασης του αισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων. Αν ένας πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής, προφανώς και δεν μπορεί να είναι ελεύθερος. Εκτίμηση μου είναι ότι οι φιλόδοξοι στόχοι, που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση θα εκπληρωθούν. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Αντίθετα, η όλη προσπάθεια είναι τιτάνια. Αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί διαπιστώνω την στοχοπροσήλωση του Κυριάκου και των συνεργατών του.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της νέας κυβέρνησης είναι στρωμένος με ρόδα. Αντιθέτως, πολύ φοβάμαι, ότι είναι ναρκοθετημένος από την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά την προσφιλή της μέθοδο, αντί να λύνει τα προβλήματα, τα παράχωνε κάτω από το χαλί, προσδοκώντας προφανώς να τα βρει η κυβέρνηση της ΝΔ και να υπονομευθεί η συνοχή κι η αποτελεσματικότητα της τα προσεχή χρόνια. Πράγματι, τα προβλήματα είναι τεράστια. Το πρώτο και πιο άμεσο είναι αυτό της ΔΕΗ, για την οποίαν, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε καν τις κολώνες για την διανομή του ρεύματος. Πέραν αυτού όμως, είναι η παραδοχή από την ΕΛΣΤΑΤ για την μεγάλη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, που ήταν 1,3%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2018, που ήταν 2,6%, (μείωση δηλαδή κατά 50%), τα λέει όλα. Ουσιαστικά η οικονομία σέρνεται. Οι μικροί ρυθμοί ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με στασιμότητα, οφείλονται στην υπερφορολόγηση και στην επιδοματική πολιτική, δηλαδή την δημόσια κατανάλωση. Επενδύσεις δεν γίνονται. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες από τις εισαγωγές, η ανταγωνιστικότητα κι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται στο ναδίρ, όπως δείχνουν όλες οι διεθνείς έρευνες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια σύγχρονη, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με σχέδιο δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα γρήγορα. Φτάνει βέβαια να ακολουθήσει κι η κοινωνία κι η καθημαγμένη επί χρόνια επιχειρηματικότητα, που δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση της ΝΔ, δεν έφερε, τουλάχιστον επί του παρόντος τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι τιμές στην εστίαση αλλά και στο σούπερ μάρκετ δεν μειώθηκαν. Μπορεί οι επιχειρηματίες να ανακουφιστούν από την μείωση του ΦΠΑ. Αλλά είναι λίαν αμφίβολο αν θα μετακυλίσουν τις μειώσεις στις τιμές τους υπέρ του καταναλωτή, που είναι και το ζητούμενο. Tώρα είναι σημαντική η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα ποτά, που θα ανακουφίσει πραγματικά τον χώρο της εστίασης

H πορεία όμως της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το είδος της αντιπολίτευσης, που θα ασκήσει Ο κ. Τσίπρας εδώ και καιρό, παρά τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποφασίσει ότι θα δρομολογήσει την μετατροπή του κόμματος του σταδιακά σε ένα παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 και την ανάδειξη του ιδίου σε έναν πολιτικό ηγέτη, που προσομοιάζει στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίον οι πολίτες ακόμα θεωρούν ως τον πιό πετυχημένο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης (μολονότι οι σοβαροί αναλυτές τον θεωρούν ως την αιτία των δεινών, που σήμερα υφιστάμεθα), όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Κι αυτό το μεθοδεύει συστηματικά. Ομως, πολύ φοβάμαι, ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι σήμερα δεν είναι 1981 κι ότι ο ίδιος δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου, κι ούτε πρόκειται να γίνει.

Το επικίνδυνο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει εγκλωβισμένος στον λαϊκισμό κι αν θα προσπαθήσει να ασκήσει αντιπολίτευση όχι μέσα στη Βουλή αλλά εκτός αυτής. ΟΙ παλιές λογικές των διαδηλώσεων, των μαχητικών συλλαλητηρίων, που ξήλωναν οι διαδηλωτές τα πεζοδρόμια, είναι εντελώς ξεπερασμένης. Ευχόμαστε ο κ. Τσίπρας, και κυρίως οι συνοδοιπόροι του στον ΣΥΡΙΖΑ, να το έχουν καταλάβει και να μην το επαναλάβουν τώρα. Ας ελπίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνει την μεγάλη στροφή προς την κανονικότητα, ως ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Facebook Comments