Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο επίτροπο για τη Μετανάστευση και ανέφερε, επίσης, την αντίδραση του Ματέο Ρέντσι όταν του είπε ποιο υπουργείο ανέλαβε. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας του είπε με νόημα “καλή τύχη”.

Η ουσία του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι ότι αποτελεί ένα μεγάλο γεωπολιτικό πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές και έντονες διαστάσεις ασφάλειας. “Δεν υπάρχει μόνο μία λύση, δεν υπάρχει μόνο ένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί, χρειαζόμαστε συνολική αντιμετώπιση”, τόνισε.

“Ξεκινώντας από μία βασική θεμελιώδη ιδεολογική θέση: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η μία διάσταση, η άλλη διάσταση είναι η προάσπιση του μεγάλου αγαθού της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, Όταν η ασφάλεια υποβαθμίζεται καταλήγουμε να έχουμε χειροτέρευση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η δημοκρατική αυστηρότητα δε σημαίνει ελαστικότητα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Όπως υπογράμμισε, “η δημοκρατική αυστηρότητα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Μάλιστα εξήγησε ότι όποτε είχαμε χαλάρωση το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία κολαστηρίων, τα οποία υπάρχουν και σήμερα στη χώρα και παρέθεσε ως παράδειγμα τη Μόρια και το βαθύ της Σάμου.

Ως λύση του προβλήματος θεωρεί ο κ. Κουμουτσάκος τη δημοκρατική αυστηρότητα μαζί με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελούν την ιδεολογική αφετηρία της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως υπουργός.

Η πολιτική, όπως είπε, έχει δύο διαστάσεις: το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ως προς το εσωτερικό είπε ότι “ξεκινάμε με μία αποτελεσματική προάσπιση των συνόρων της χώρας”. “Σύνορα υπάρχουν προφανώς και στη στεριά και στη θάλασσα”, προσέθεσε χαρακτηριστικά. Γι΄αυτό είπε ότι χρειαζόμαστε μία πολιτική ελέγχου των συνόρων μας.

Ωστόσο, το δεύτερο επίπεδο είπε ότι για τους ανθρώπους που εντέλει περνούν τα σύνορα και γι αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχουν “μαγικές λύσεις”. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επίσπευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο καθώς έτσι επιτρέπει σε αυτούς που όντως έχουν προσφυγικό προφίλ να λάβουν άσυλο και η Ελλάδα να γνωρίζει ποιοι μπήκαν λαθραία και πρέπει να επιστραφούν πίσω.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει “ένα στιβαρό και αποτελεσματικό πρόγραμμα επιστροφών”. Για την ένταξη όσων μένουν δήλωσε ότι θα γίνει με κριτήρια σεβασμού και στις τοπικές κοινωνίες και στους ίδιους τους ανθρώπους. Προανήγγειλε ότι ήδη έχει αποφασιστεί  αναβάθμιση κάποιων δομών φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα.

Στην εξωτερική διάσταση δήλωσε ότι θα κινηθούν στη βάση δύο αρχών, που θα ενισχύσουν τη σχέση μας με την Ευρώπη, τους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. Όπως εξήγησε η Ελλάδα ως ευρωπαϊκό σύνορο σε αυτή την πολύ δύσκολη γειτονιά έχει δικαίωμα να ζητά αλληλεγγύη αλλά, προσέθεσε, ότι η αλληλεγγύη δε σου χαρίζεται αλλά συνδυάζεται με την υπευθυνότητα πώς εμείς θα διαχειριστούμε το δικό μας πρόβλημα ώστε να ζητάμε από τους εταίρους μας.

Μίλησε, επίσης, για κοινή πολιτική των κρατών της Νότιας Ευρώπης και για την αποκατάσταση ενός ουσιαστικού διαύλου με την Τουρκία. Έκανε λόγο για μία “ρυθμισμένη και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό” που θα ωφελεί και την Τουρκία.

Facebook Comments