Λ. Χριστόπουλος: «Ο μεταρρυθμιστής πίσω από τις κουρτίνες» ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σταματάκου Σταματίνα

Λ. Χριστόπουλος: «Ο μεταρρυθμιστής πίσω από τις κουρτίνες» ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ο 41χρονος Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που «κρύβεται» πίσω από το «νέο Μαξίμου» και έγινε Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών για να μετασχηματίσει ψηφιακά και διοικητικά το κράτος.

Ο κ. Χριστόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ενώ σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί έναν εκ των στενότερων συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη για περισσότερα από έξι έτη και είναι δημόσιος υπάλληλος. Για την ακρίβεια είναι αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχει εργαστεί και στα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπήρξε ειδικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, συμμετέχοντας ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Κατά την περίοδο 2012-2014 υπήρξε υπεύθυνος για σημαντικά έργα όπως η αναδιοργάνωση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και η κατάρτιση του νέου μισθολογίου του δημοσίου τομέα, ενώ συμμετείχε και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Από το 2016 ανήκει στο δυναμικό του γραφείου του προέδρου ως σύμβουλος για θέματα κράτους-δημόσιας διοίκησης. Το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης χαρακτηρίζει την επαγγελματική του πορεία μέχρι σήμερα και σηματοδοτεί το όραμά του και την πρόκληση για ένα νέο κεφάλαιο στη διοικητική και δημοσιονομική μεταρρύθμιση.

Ο ρόλος του κ. Χριστόπουλου είναι κομβικός ιδίως τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η νέα κυβέρνηση. Η πρωτοφανής ταχύτητα λειτουργίας και τα εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη «πιστώνονται» ως επί τον πλείστον στην προετοιμασία που έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Επίσης, είναι ο βασικός συντάκτης του πρώτου νόμου για το επιτελικό κράτος τον οποίο δουλεύει την τελευταία διετία.

Ωστόσο, δεν είναι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού που επεδίωξε να βγει «μπροστά». Εν αντιθέσει, πάντα επιλέγει να δουλεύει πολύ και αθόρυβα δίχως φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Δε βγαίνει σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα αλλά βρίσκεται πίσω από κάθε σχεδιασμό που αφορά στην οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης. Τώρα το χαρτοφυλάκιο που του εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, μία νευραλγική θέση στη χώρα της γραφειοκρατίας.