Έμφαση στην θωράκιση του κύρους των θεσμών, που είναι «ο πραγματικός πλούτος της κοινωνίας», έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, και τόνισε ότι για τη κυβέρνηση της ΝΔ ο στόχος αυτός είναι προτεραιότητα.

«Αυτή είναι η αποστολή όλων μας και έχουμε την δύναμη, τα όπλα και το κουράγιο για να πετύχουμε και θα πετύχουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμένος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το κύρος τους έχει πληγεί, αυξάνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, ενώ δήλωσε υπερήφανος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η προσωπική μου διαδρομή, επιβάλλει να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι για μια κοινωνία, και για ένα κράτος, η ορθή και αντικειμενική λειτουργία των θεσμών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων. Είναι αρχές που διέπουν μια σύγχρονη και φιλελεύθερη δημοκρατία και υπηρετούν ταυτόχρονα τον πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου-πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Πικραμένος και πρόσθεσε:

«Οι θεσμοί είναι ο πραγματικός πλούτος μιας κοινωνίας. Γι αυτό χώρες με πενιχρές φυσικές πηγές πλούτου, αλλά ισχυρούς θεσμούς ευημερούν, ενώ χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους αλλά αδύναμους θεσμούς δυστυχούν».

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Πικραμένος, «δεν στερείται των θεσμών ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους. Διαθέτει σύστημα διακριτών θεσμών νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, ενισχυμένο πλέγμα από ανεξάρτητες αρχές και θωράκιση των δικαιωμάτων από κινδύνους επιβουλής τους. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια συνιστά αυξημένη εγγύηση θεσμικής σταθερότητας και δημοκρατίας. Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι κατά τα τελευταία έτη το κύρος των θεσμών επλήγη, και ότι αυξήθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς».

Facebook Comments