Τα ελληνικά ομόλογα τα οποία επωφελούνται από την πρόσφατη στροφή των χαρτοφυλακίων στην αγορά σταθερού εισοδήματος, αν και οι αποδόσεις τους δεν έχουν καταφέρει ακόμη να “σπάσουν” το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό του 1,938% (10ετές), ωστόσο κινούνται κοντά σε αυτό και γύρω από το 2%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων παραμένουν θετικές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, λόγω της πολιτικής που υιοθετεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς και των προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι. Εντυπωσιακή είναι και η πορεία των ελληνικών εντόκων με μεγάλο ποσοστό ξένων επενδυτών να συμμετέχουν στις δημοπρασίες το τεελυταίο διάστημα, οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου σημείωσε βουτιά στο 1,75% και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχιστεί. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών και γαλλικών ομολόγων βρίσκονται στα αρνητικά εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα ολλανδικά ομόλογα μπήκαν και αυτά στο… κλαμπ των αρνητικών αποδόσεων και η απόδοση στα 10ετή βρετανικά ομόλογα διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά και στο μόλις 0,5%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν εντυπωσιακό ράλι με την απόδοσή τους να υποχωρεί  χθες σε αρνητικό έδαφος ενώ τα yields σε Ισπανία και Πορτογαλία διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά και “φλερτάρουν” με τα αρνητικά επίπεδα καθώς κινούνται κοντά στο 0,25%. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαπραγματεύονται στο 1,53% και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, μετά και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Έτσι, η αξία των ομολόγων διεθνώς που διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια διαμορφώθηκε θες σε ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τα 15,01 τρισεκατομμύρια δολάρια (Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index) και η προοπτική συνέχισης του εμπορικού πολέμου αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποσό.

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν αποτελούν τους τίτλους με την καλύτερη επίδοση διεθνώς φέτος, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει υποχωρήσει πάνω από 50% από τις αρχές του έτους. Η Capital Economics εκτιμά πως μέχρι το τέλος του 2019 το spread μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων θα είναι αρνητικό καθώς αναμένει ότι οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους θα επανέλθουν σταδιακά.

Παράλληλα, έντονη βουτιά σημειώνουν τα επιτόκια στις δημοπρασίες εντόκων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία πλέον διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Δεν θα απολέσει έκπληξη λοιπόν εάν στο επόμενο διάστημα δούμε τις αποδόσεις πολλών ελληνικών εντόκων σε αρνητικά επίπεδα. Την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων υποχώρησε στο 0,15%, πριν μερικές ημέρες το επιτόκιο στα τρίμηνα μειώθηκε στο 0,23% και νωρίτερα το επιτόκιο στα έντοκα 52 εβδομάδων είχε σημειώσει βουτιά στο 0,47% (από 0,95% πριν). Έτσι, εάν συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις στην αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με ένα νέο QE από την ΕΚΤ, τότε είναι θέμα χρόνου να δούμε τα επιτόκια στις εκδόσεις εντόκων υπό το… μηδέν.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments