Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ένα μήνα κατάφερε να επιτύχει έναν θρίαμβο, κατάφερε να πάρει 40% και να σχηματίσει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τη δεκαετή κρίση. Κι αυτά τα κατάφερε όχι γιατί εξαϋλώθηκε ο πολιτικός του αντίπαλος, εν αντιθέσει, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ένα αξιοπρεπέστατο και διόλου ευκαταφρόνητο 32% μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη, επίσης, καταγγέλοντας την αυθαιρεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες και δη τις κοινοβουλευτικές, ακόμη και στη σημερινή συζήτηση -ορθώς- αναφέρθηκε στην εκλογή της κ. Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα ενώ προκηρυσσόταν το δημοψήφισμα. Μόνο που ο ίδιος σήμερα επέτρεψε μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση δεχθεί το πρώτο της αυτογκόλ από τον υπουργό Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός συγκρότησε κυβέρνηση, καλή σε γενικές γραμμές και με αρκετούς αξιόλογους εξωκοινοβουλευτικούς (Γεραπετρίτης, Λιβάνιος, Πιερρακάκης, κ.ά), έδειξε το πόσο έχει δουλέψει μοιράζοντας υφυπουργεία με αρμοδιότητες από την πρώτη στιγμή και ορίζοντας γενικούς γραμματείας εντός δεκαπενθημέρου. Κράτησε ανοιχτή τη Βουλή κατακαλόκαιρο και έφερε δύο νομοσχέδια -συμφωνείς ή διαφωνείς επί μέρους με αυτά- πολύ καλά δουλεμένα, τόσο για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε την Τρίτη όσο και για το διυπουργικό νομοσχέδιο που μετά από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε σήμερα. Ωστόσο, σήμερα πυροβόλησε τα πόδια του.

Και τα δύο νομοσχέδια είχαν έρθει με τη διαδικασία του κατ’ επειγόντως αλλά είχε γίνει συζήτηση και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια. Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης, που είχε επιμεληθεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, διέθετε μονίμως ευήκοα ώτα και ήταν πρωτόγνωρα συναινετικός, υιοθέτησε προτάσεις της αντιπολίτευσης και δεν έλειψε ούτε λεπτό.

Το διυπουργικό νομοσχέδιο είναι εδώ και μέρες στη Βουλή. Όλες αυτές τις μέρες ο κ. Βρούτσης δεν αναφέρθηκε σε καμία τροπολογία και δεν έγινε καμία συζήτηση για καμία τροπολογία. Και τελείως ξαφνικά σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο και κυριολεκτικά στο και πέντε (η ψηφοφορία είχε οριστεί να γίνει στις 4 και οι τροπολογίες ήρθαν μετά τις 5) κατατέθηκαν δύο τροπολογίες χωρίς καμία τήρηση όχι απλώς των κοινοβουλευτικών διαδικασιών αλλά ούτε καν των κοινοβουλευτικών προσχημάτων. Με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν μετά βαρύγδουπων δηλώσεων όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να προκληθεί μεγάλη ένταση στη Βουλή και να περάσουν στα ψιλά ακόμη και τα επιτεύγματα του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Βρούτσης που στηλίτευε τις εκπρόθεσμες τροπολογίες και την κυβερνητική αυθαιρεσία είναι ο πρώτος που καταχράστηκε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μόνο και μόνο ο τρόπος που έφερε τις τροπολογίες αρκεί. Αλλά είναι και το περιεχόμενο αυτών, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς δεν αφορούν μόνο το πλαφόν των συντάξεων που δεν θα είναι 10.000 ευρώ, αλλά προβλέπουν και την κατάργηση αιτιολόγησης απόλυσης από τον εργοδότη και απαλλάσσουν τους εργολάβους (το παράδειγμα του κ. Βρούτση με τον ξυλουργό-επιπλοποιό δεν θα το έλεγα πετυχημένο) από ευθύνες για παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έδωσε μετεκλογικά την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να την κατηγορήσουν επισήμως για ασυνέπεια λόγων και έργων και κυρίως ύφους και ήθους, αυτά που ευαγγελίζεται από την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα η κυβέρνηση πυροβόλησε τα πόδια της χωρίς κανένα λόγο με τον υπουργό Εργασίας να πατά τη σκανδάλη. 

Facebook Comments