Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία απασχολούν τους σχολιαστές του γερμανικού τύπου, που περιγράφουν τη θερινή προεκλογική περιοδεία του Ματέο Σαλβίνι στις πλαζ και τις αντιδράσεις των λουομένων στις εμφανίσεις του χωρίς πουκάμισο, με μαγιό και με ποτήρι με αλκοόλ στο χέρι. Σε άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung γίνεται αναφορά στo ενδεχόμενο αποτροπής άμεσων βουλευτικών εκλογών, με πιθανό σενάριο το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κίνημα  Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Όπως ένας διαιτητής, μέχρι τώρα

«Παρόλα αυτά παραμένει επικίνδυνη η θύελλα που δημιουργεί ο Σαλβίνι» υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Θα πρέπει να κρατήσει το γρήγορο τέμπο. Και θα μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεσή του για μια θαρραλέα και σταθερή κυβέρνηση διάρκειας 10 χρόνων, μόνο εάν οι εχθροί του παραμείνουν διαιρεμένοι. Επιπλέον, θα πρέπει να συμπράξει και ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δηλαδή μετά την πιθανή αποπομπή του Κόντε να διαλύσει το κοινοβούλιο, αντί να συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σήμερα γίνονται συναντήσεις στη Βουλή και την Γερουσία…. Κι αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει ο Σαλβίνι, μέχρι τέλος του χρόνου θα μπορεί να αναδειχθεί σε θαρραλέο ηγέτη μιας σταθερής δεξιάς κυβέρνησης. Θα μπορούσε όμως να μείνει κυριολεκτικά και χωρίς πουκάμισο, όπως αυτές τις μέρες στην παραλία».

Η Süddeutsche Zeitung στρέφει την προσοχή της στον Σέρτζιο Ματαρέλα και τις κινήσεις που θα κάνει ή δεν θα κάνει τις επόμενες ημέρες παραμένοντες στον τόπο των διακοπών του, στα όσα θα πει ή θα προτιμήσει να μην πει. «Όταν ο Ματαρέλα έγινε πρόεδρος το 2015, υποσχέθηκε ότι θα είναι ένας διαιτητής, όπως και στο ποδόσφαιρο. Η ομολογία αυτή έγινε για να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του, τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον οποίο άρεσε να παρεμβαίνει και να ανακατεύεται. Ο Ματαρέλα μέχρι τώρα περιορίστηκε στον συνταγματικό του ρόλο. Πoύ και πού καλούσε του αρχηγούς των ομάδων, όπως ακριβώς ένας διαιτητής, και σε συγκεκριμένο τόνο τους υπενθύμιζε τους κανόνες του παιγνιδιού. Μέχρι τώρα έδειξε υπομονή με τους εθνολαϊκιστές, ακόμη κι όταν του επιτίθονταν. Και υπέγραφε όλους τους νόμους τους, αν και πολλοί τον στενοχωρούσαν. Δεν υπήρξε ποτέ μεροληπτικός. Τώρα, εάν αυτήν τη φορά αναμειχθεί λίγο, όπως το προβλέπει το σύνταγμα, με το να μην διαλύσει αμέσως τα δύο νομοθετικά σώματα και έτσι να μεταθέσει την προθεσμία κήρυξης νέων εκλογών, θα μπορεί να δώσει πάτημα στο Σαλβίνι να ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος κάνει πραξικόπημα. Colpo di stato! Δίκαια δεν θα ήταν αυτή η κατηγορία, αλλά σε εποχές βρυχηθμών το fairplay δεν μετρά».       

Facebook Comments