Συνεχίστηκε και χθες η έντονη αντίδραση της αγοράς στο αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή. Το νόμισμα της χώρας, το πέσο, τα ομόλογά της και οι μετοχές της υποχωρούσαν για δεύτερη ημέρα σε μια συντονισμένη πτώση που δεν έχει γνωρίσει η Αργεντινή μετά την πτώχευσή της το 2001.

Αιτία είναι η ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο νέας στάσης πληρωμών από το Μπουένος Αϊιρες, επιστροφής στις πολιτικές που είχε εφαρμόσει παλαιότερα η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίχνερ και επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου, ύψους 57 δισ. δολαρίων, που έχει συνάψει το Μπουένος Αϊρες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διαφαινόμενη ήττα του φιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και η προοπτική να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο αντίπαλός του, Αλμπέρτο Φερνάντες, και το κόμμα της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, δεν προκαλεί μόνον τριγμούς στις αγορές.

Εντείνονται, παράλληλα, οι πιέσεις στον επίδοξο διάδοχο του Μάκρι να διασαφηνίσει το οικονομικό πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει καθώς έως τώρα είχε περιοριστεί να επικρίνει τη φιλελεύθερη πολιτική του Μάκρι και τη σκληρή λιτότητα που του επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Facebook Comments