Σε αρνητικό έδαφος και κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους παραμένουν οι αποδόσεις αρκετών ομολόγων της ευρωζώνης αντανακλώντας τις ανησυχίες για ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημάδια ύφεση στέλνουν και τα αγγλικά ομόλογα καθώς κι εκεί παρατηρείται αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ενισχύει την διάθεση αποστροφής κινδύνου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα σημάδια ύφεσης από τις καμπύλες των αποδόσεων σηματοδοτούν πιέσεις προς την Federal Reserve και την ΕΚΤ για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο -0,7%, ενώ αρνητικές αποδόσεις εμφανίζει και η Γαλλία με το 10ετές της να διαπραγματεύεται στο -0,42%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ολλανδίας και Ελβετίας (-0,58% και -1,17%, αντίστοιχα).

Την ίδια ώρα, το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται στο 1,93%, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η απόδοση του 10ετούς ανέρχεται στο 0,44%. Κοντά στο 0 στο μεταξύ διαπραγματεύεται το ισπανικό 10ετές (0,03%), ενώ η απόδοση του ιταλικού κρατικού τίτλου κινείται πέριξ του 1,35%. 

Facebook Comments