Τα απογοητευτικά στοιχεία ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο του 2013 οδήγησαν σε ένα ακόμα νέο γύρο υψηλών για το 2013 για τον δείκτη δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker: USDOLLAR). Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχει επιταχυνθεί ακόμα και στις χώρες του «πυρήνα».

Καμία μέτρηση ΑΕΠ που ανακοινώθηκε σήμερα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ευρωζώνη ως σύνολο- ούτε σε ετήσια ούτε σε τριμηνιαία βάση- δεν ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η μεγαλύτερη απογοήτευση προήλθε από τη Γερμανία, η οποία είδε την οικονομία της να τρέχει με ρυθμό 0,1% σε τριμηνιαία βάση αν και συρρικνώθηκε κατά -0,2% σε ετήσια βάση.

Αν και η ΕΚΤ πρόσφατα «έκοψε» το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% πριν από δύο εβδομάδες, η πολιτική της δεν δείχνει κάτι παραπάνω ακόμα κι αν η ίδια δηλώνει «έτοιμη για δράση», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Mario Draghi. Η εκτίμησή μου είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους- ένα ακόμα κακό καλοκαίρι για το ευρώ- και μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δεν πρόκειται να θυσιάσει την πολιτική της υπεροχή μέχρι το κόμμα της να κερδίσει την πλειοψηφία το Σεπτέμβρη και στην περίπτωση που αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού έως ότου μειωθεί η πιθανότητα αλλαγών της δημοσιονομικής της πολιτικής. Μπορεί να δούμε μια ακόμα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά αν ο μηχανισμός μετάδοσης των αποτελεσμάτων έχει καταστραφεί, αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά την Ευρωζώνη θα είναι μόνο ένα νέο πρόγραμμα στήριξης και συντονισμένη δράση.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος, το δολάριο Αυστραλίας εξακολουθεί να υποχωρεί με το AUDUSD να σημειώνει πτώση σε κρίσιμη στήριξη, στον ΚΜΟ 200 ημερών και στη στήριξη της ανοδικής γραμμής τάσης που έχει σχηματιστεί από τον Οκτώβρη του 2011 και τα χαμηλά του Ιουνίου 2012 στο 0,9860. Μια διάσπαση αυτού του επιπέδου θα είναι καθοριστική.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων ενισχύονται όπως και αυτές των αμερικανικών Treasuries επιβαρύνοντας το ευρώ.

Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου έχει αυξηθεί στο 1,402%, ενώ αυτή του ισπανικού στο 1,782%. Αντίστοιχα, αυτή του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,018% και του ισπανικού στο 4,347%.

Facebook Comments