Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα εστιάσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στις εκκρεμείς συναντήσεις του με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ αυτών με ενώσεις συνταξιούχων και συνδικαλιστών των αθλητών, προκειμένου να καταρτίσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με ανοίγματα προς την κοινωνία που θα μπορούσαν να πείσουν άλλα κόμματα, όπως τους Podemos, για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Μάλιστα στο πρόγραμμα των επαφών προβλέπεται πως ο Σάντσεθ θα έχει συναντήσεις και με την ηγεσία των βασκικών κομμάτων PNV και PRC (Καντάβρια), με αφορμή την πρόσκλησή του στη σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς της νοτίου Γαλλίας, στις 24-26 Αυγούστου.

Ένα μήνα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, η απροθυμία των μελών του σοσιαλιστικού PSOE να συζητήσει με τον μόνο φυσικό του σύμμαχο, τους Podemos, βρίσκεται στο απώτερο σημείο της. Με τη διορία των 35 ημερών μέχρι να εξασφαλισθεί η ψήφος εμπιστοσύνης να εκπνέει, πλέον στελέχη του κόμματος αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η διεξαγωγή εκλογών, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. Ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε ως ημερομηνία τις 10 Νοεμβρίου, πλέον το φάσμα μίας νέας αποτυχίας για προγραμματική κυβερνητική συμφωνία, οδηγεί πολλούς να προκρίνουν τη λύση των εκλογών στις 23 Σεπτεμβρίου.

Facebook Comments