Το γιέν υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου και σε τετραετή χαμηλά έναντι της στερλίνας, καθώς η κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν χθες στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας ενίσχυσε την επενδυτική διάθεση ανάληψης ρίσκου, υπονομεύοντας το χαμηλής απόδοσης ιαπωνικό νόμισμα.

Η Γέλεν υπερασπίστηκε τα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και χαρακτήρισε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας ως «επιτακτική ανάγκη», ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι τα μέτρα νομισματική τόνωσης των ΗΠΑ θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα μέχρι και το επίπεδο του 100,31 έναντι του γεν και αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 100,26, με άνοδο 0,2%.

Η στερλίνα σημειώνει άνοδο στο 161,14 έναντι του γεν, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ακόμα και το ευρώ, το οποίο χτυπήθηκε έναντι του δολαρίου λόγω της αδυναμίας των στοιχέιων για την ανάκαμψη  της Ευρωζώνης, διατηρείται στα υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του γεν.

Το γιεν μόνο προς τα κάτω μπορεί να κινηθεί, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές. Με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να ακολουθούν μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα assets υψηλού ρίσκου θα σημειώσουν ράλι.
Μετά την κατάθεση της Γέλεν, οι μετοχές των ΗΠΑ χτύπησαν επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι ιαπωνικές μετοχές αναρριχήθηκαν σε υψηλά έξι μηνών, οδεύοντας προς την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση τους από τον Δεκέμβριο του 2009.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις της Γέλεν, ήταν πολύ μικρή για να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από την αγορά χρέους των ΗΠΑ, παρέχοντας έτσι λίγους λόγους για πώληση του δολαρίου, όπως σημειώνει ο Κότζι Φουκαγιάνα, διευθύνων σύμβουλος της FPG Securities. Το γεν φαίνεται να είναι το πιο αδύναμο νόμισμα αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε.

Το ευρώ υποχωρεί οριακά κατά 0,13% στο 1,3439 έναντι του δολαρίου, κάτω από το υψηλό μίας εβδομάδας και το  1,3499 δολαρίων που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές πούλησαν το ευρώ μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη.

Facebook Comments