Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πρεμιέρα σήμερα στα μεγάλα ταξίδια επισκεπτόμενος το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και είναι λογικό ότι, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το ταξίδι του στη γαλλική πρωτεύουσα, συνειρμικά συνδέθηκε με τον διακεκηρυγμένο τρόπο της μείωσης των πλεονασμάτων.

Όπως μου εξηγούσαν, όμως, ανώτεροι παράγοντες του Μαξίμου, αυτό δεν θέλει…κόπο, αλλά τρόπο. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει στο Παρίσι, αλλά και στη συνέχεια στο Βερολίνο και στη Χάγη, με τα πλεονάσματα ως σημαία, αλλά με πρώτιστο στόχο να ανοίξει έναν καλό δίαυλο και να πείσει ότι αυτός έχει πραγματικά την ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που δεσμεύεται να εφαρμόσει. Από εκεί και πέρα, άπαξ και αυτό καταστεί κοινός τόπος, τότε θα μπορεί να ανοίξει και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η συζήτηση για τα πλεονάσματα.

Η μείωση, δε, φαίνεται πως επιδιώκεται να γίνει σε δύο δόσεις: μια από το 2020, με την «επιστροφή» των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την εγγραφή τους στον ελληνικό προϋπολογισμό, με το εκτιμώμενο όφελος να υπολογίζεται περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ και να «ρίχνει» έτσι τον στόχο για τα πλεονάσματα στο 3%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση θα επιδιωχθεί από το 2021 και μετά, όπως το έχει πει εδώ και μήνες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments