Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν  νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019 με τον φόρο που αναγράφεται να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 22% ή συνολικά κατά 465 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η Εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί. Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

 

Σύμφωνα με το In.gr, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου. Οσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών. Από την άλλη, η Εφορία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 12 έντοκες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του ΕΝΦΙΑ δεν θα απολαύσει κάποια έκπτωση όπως ίσχυε παλαιότερα για τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μειώσεις στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε σύγκριση με πέρυσι από 30% έως 10%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 22%.

Ειδικότερα, οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ ανάλογα το ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των πολιτών είναι οι εξής:

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ: μείωση 30%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ: μείωση 27%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ: μείωση 25%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ: μείωση 20%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ: μείωση 10%.

Facebook Comments