Εφικτή μια κυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Κεντροαριστεράς;

Deutsche Welle

Εφικτή μια κυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Κεντροαριστεράς;, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

H αντιπροσωπεία των Πέντε Αστέρων συναντάται σήμερα με εκείνη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος σε αναζήτηση λύσης. Καταβάλλουν μια πρώτη προσπάθεια να καθορίσουν ομοιογενές κυβερνητικό πρόγραμμα. Την Τρίτη όλα τα κόμματα θα πρέπει να επιστρέψουν στο προεδρικό μέγαρο και να διαπιστωθεί αν υπάρχει όντως νέα κυβερνητική πλειοψηφία που να έχει επιλέξει και νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν οι πιθανότητες να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές στη φάση αυτή δεν ξεπερνούν το 50%. Oι Πεντάστεροι και οι Δημοκρατικοί έχουν κάποια σημεία σύγκλισης, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και οι περικοπές των περιττών δαπανών του δημοσίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένα εμπόδια: τα κυριότερα είναι η απαίτηση του κινήματος Πέντε Αστέρων να ψηφιστεί άμεσα η περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών καθώς και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Κεντροαριστερά από την πλευρά της ζητά να καταργηθούν τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει ο Ματέο Σαλβίνι.

Η Λέγκα δηλώνει ακόμη παρούσα

Παράλληλα οι επαφές με την Λέγκα δεν έχουν σταματήσει εντελώς. Ο Σαλβίνι μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι αν το κίνημα του Ντι Μάιο το επιθυμεί ο διάλογος μπορεί να ξαναρχίσει. Προσφέροντας μάλιστα την πρωθυπουργία στον ίδιο τον Ντι Μάιο.

Μέσα στα Πέντε Αστέρια όμως πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται μόνο για μια κίνηση τακτικής του γραμματέα της Λέγκας για να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα και να μπορέσει να πετύχει τον πραγματικό του στόχο: τις πρόωρες εκλογές.

Και στο εσωτερικό των Δημοκρατικών βέβαια η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή διότι πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά διχασμών: ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγορεί ήδη τον Πάολο Τζεντιλόνι (επίσης πρώην πρωθυπουργό και διάδοχό του) ότι εργάζεται για να αποτύχει η διαπραγμάτευση με τα Πέντε Αστέρια. Δεν πρόκειται προφανώς μόνο για μια προσπάθεια σύνθεσης νέας κυβέρνησης αλλά εξασφάλισης της ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.