Οι αγορές αντέδρασαν με νευρικότητα χθες Πέμπτη στην Αργεντινή στο αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει αναδιάταξη της οφειλής της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς το Μπουένος Άιρες βρίσκεται μπροστά στο επικίνδυνο κοκτέιλ του κρατικού χρέους, του υψηλού πληθωρισμού και των προεδρικών εκλογών.

Οι επενδυτές, που είχαν ήδη αντιδράσει αρνητικά τις τελευταίες ημέρες μπροστά στο φάσμα της στάσης πληρωμών, φάνηκαν ανήσυχοι παρά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, του Ερνάν Λακούνσα, με σκοπό να καλμάρει τις αγορές.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες ο δείκτης Merval κατέγραψε πτώση 5,79%, στις 23.984,23. Οι τίτλοι αργεντίνικων εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη υπέστησαν επίσης απώλειες, σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστοτόπους.

Η επέμβαση της κεντρικής τράπεζας, που διέθεσε 200 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, επέτρεψε πάντως να περιοριστεί η πτώση του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής. Μετά την υποχώρησή του κατά 3,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών, η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο μετριάστηκε. Στο τέλος της συνεδρίασης έχασε 0,61%, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικάνικου δολαρίου να διαμορφώνεται στο επίπεδο 60,54:1.

Facebook Comments