Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Τυνησία. Μέσα Σεπτεμβρίου εκλέγεται νέος πρόεδρος της χώρας και γι αυτό το αξίωμα υπάρχουν ήδη 26 υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει τώρα να γίνει πρόεδρος. Για πρώτη φορά υποψηφιότητα βάζει και εκπρόσωπος  από το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, ενώ έκπληξη προκαλεί μια άλλη εξέλιξη, που θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία.

Κινηματογραφική σύλληψη

Στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί προς την Τύνιδα ένας άνδρας συλλαμβάνεται από αστυνομικούς. Δεν πρόκειται για κάποιον άγνωστο. Πρόκειται για τον Ναμπίλ Καρουί, ιδρυτή του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της Τυνησίας. Ο Καρουί θέλει να γίνει πρόεδρος της χώρας. Η σύλληψή του, που γίνεται 3 εβδομάδες από την ημέρα των εκλογών, συνδέεται με κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα  μαύρου χρήματος, κατηγορίες που υπάρχουν τα τελευταία 3 χρόνια. Η σύλληψή του τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές δημιουργεί υποψίες και δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα.

«Φοβόμαστε ότι οι υποψήφιοι δεν ξεκινούν με τις ίδιες προϋποθέσεις», λέει κάποια εκπρόσωπος του κόμματος του. «Ο Ναμπίλ Καρουί δεν μπορεί να κάνει αυτοπροσώπως προεκλογική εκστρατεία. Ζητάμε την άμεση αποφυλάκισή του για να μην ψηφίσει η Τυνησία κάποιον υποψήφιο που βρίσκεται στη φυλακή».

Αν και στη φυλακή λοιπόν ο επιχειρηματίας των ΜΜΕ παραμένει υποψήφιος. Ένας άλλος υποψήφιος, ο πρωθυπουργός Γιουσέφ Χαχέμπ, έχει μπει στο στόχαστρο κριτικής. Ο Χαχέμπ θέλει να γίνει κι αυτός πρόεδρος. Πολλοί υποψιάζονται ότι πίσω από τη φυλάκιση του Καρουί βρίσκεται ο ίδιος, για να βγάλει από τη μέση τον πολιτικό του αντίπαλο. «Η στιγμή της σύλληψής του δείχνει ακριβώς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είναι η απάντηση που δίνει στις επικρίσεις.

Για πρώτη φορά υποψήφιος από το ισλαμικό Ενάχντα

Η προεκλογική εκστρατεία που ξεκινά από σήμερα, θα κυλήσει υπό την σκιά αυτής της σύλληψης, γιατί για εκλογικά προγράμματα και σχέδια δεν γίνεται καν λόγος στη χώρα. Ο Αμπντελφατάχ Μούρου είναι υποψήφιος από το ισλαμικό κόμμα Ενχάντα, που για πρώτη φορά συμμετέχει στις εκλογές. Ο Μούρου παρακολουθεί με σκεπτικισμό την πολιτική κατάσταση στη χώρα και θεωρεί ότι η Τυνησία έχει πρωτίστως οικονομικά προβλήματα. «Κανείς από τους υποψήφιους δεν έχει παρουσιάσει οικονομικό πρόγραμμα», λέει. «Κανείς. Ούτε το δικό μου κόμμα Ενάχντα, αλλά ούτε και τα άλλα».

Προς το παρόν, ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στο πόσο βρώμικος είναι ο προεκλογικός αγώνας. Δημοσκοπήσεις δεν δημοσιεύονται εδώ και εβδομάδες. Υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά. Σε δύο εβδομάδες 25 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τη ψήφο του λαού. Ο ένας εξ αυτών από τη φυλακή.

Facebook Comments