ΔΝΤ: Κατήργησε το όριο ηλικίας του επικεφαλής - o διορισμός της Γκεοργκίεβα στο επίκεντρο

MarketNews

ΔΝΤ: Κατήργησε το όριο ηλικίας του επικεφαλής - o διορισμός της Γκεοργκίεβα στο επίκεντρο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλαξε τους κανόνες λειτουργίας του καταργώντας το ηλικιακό όριο που επιβάλλεται για τον θώκο του γενικού διευθυντή. Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο για τον διορισμό της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως διαδόχου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Από το 1951, ο γενικός κανονισμός του ΔΝΤ απαγόρευε τον διορισμό ενός υποψηφίου ηλικίας 65 ετών και άνω για τον θώκο του γενικού διευθυντή και δεν επέτρεπε στον κάτοχό του να ασκήσει τα καθήκοντά του πέρα από τα 70α γενέθλιά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

«Η αλλαγή του γενικού κανονισμού που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των διοικητών, και η οποία τίθεται αμέσως σε ισχύ, καθιστά τις προϋποθέσεις διορισμού του γενικού διευθυντή σύμφωνες με εκείνες που ισχύουν για τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης και του προέδρου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δεν υπόκεινται σε κανέναν ηλικιακό περιορισμό», συμπληρώνει.

Η αλλαγή αυτή, που εγκρίθηκε την παραμονή της ημερομηνίας λήξης υποβολής των υποψηφιοτήτων, θα επιτρέψει να γίνει αποδεκτή εκείνη της Γκεοργκίεβα, νυν δεύτερης στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Γκεοργκίεβα έκλεισε τα 66 στις 13 Αυγούστου και έχει πλούσια εμπειρία στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα. Για την ώρα είναι η μοναδική γνωστή υποψήφια. Ορίστηκε ως υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Αυγούστου έπειτα από μια ψηφοφορία που ανέδειξε τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.